Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-156

Den Haag, 25 juni 2003

Lokale lasten stijgen met 7%

De opbrengsten uit de belangrijkste lokale heffingen van gemeenten en waterschappen (OZB, reinigingsheffing, rioolrechten, waterschapsomslag en verontreinigingsheffing) zijn dit jaar in totaal met 7,0% gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie komt dit neer op 4,9%. Dit blijkt uit de Monitor inkomsten uit lokale heffingen 2003 die vandaag naar de Tweede Kamer is verzonden. De reële groei van het Gemeentefonds werd in september 2002 geraamd op 2,4%. Dit lijkt moeilijk te rijmen met de forse stijging van de lokale lasten. De begrote opbrengst uit de belangrijkste heffing van de provincies, de opcenten op de Motorrijtuigenbelasting, is inmiddels gestegen met 9,4% ten opzichte van 2002.

Het kabinet wil in bestuurlijk overleg bespreken wat de achtergronden zijn van de geconstateerde stijgingen en hoe kan worden voorkomen dat de krappere financiële kaders, die zich de komende jaren aandienen, via forse lastenverhogingen op burgers en bedrijfsleven worden verhaald. Dit zal bij de verdere uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord, waar het gaat over de afschaffing/maximering van de OZB, worden meegenomen.

Sinds in september 1996 de Nota Lokale lastendruk verscheen, brengt het kabinet jaarlijks deze Monitor uit waarin de ontwikkeling van de lokale heffingen in het lopende jaar wordt weergegeven.