Gemeente Amersfoort

Samen werken aan veilig wonen in Liendert Zuid

datum: 24 juni 2003

Woningcorporatie Portaal, Stichting Welzijn Amersfoort, de politie en de gemeente werken in een projectgroep nauw samen om Liendert Zuid veiliger en prettiger te maken. Het streven is om het politiekeurmerk 'Veilig Wonen' te behalen. Als de woningen, flats en de omgeving voldoen aan de gestelde normen is de kans op vandalisme en inbraak tot een minimum beperkt. Bewoners hebben een belangrijke rol in de buurt. Samen met bewoners maak je de buurt. Om de bewoners te betrekken bij het project en hun inzet te vragen wordt een buurtfeest georganiseerd op 25 juni bij de Buitenkast aan de Zwaluwenstraat 1 tegenover het bejaardentehuis.

De woningen en complexen in het gebied zijn inmiddels aangepast aan de gestelde normen. Nu wordt er hard gewerkt aan de omgeving, betere openbare verlichting, het openbaar groen, aanbrengen van verlichting en spiegels op de achterpaden en herinrichting van de parkeerplaatsen aan de Spechtstraat. Bewoners worden regelmatig geïnformeerd over de werkzaamheden. Om het keurmerk te halen is ook de inzet van bewoners nodig. Bewoners kunnen de buurt veiliger maken door hoge struiken en overhangend groen op de achterpaden te snoeien. Elke partij kan zijn bijdrage leveren aan de veiligheid in de buurt. De officiële keuring door de politie zal naar verwachting dit najaar plaatsvinden.

In Amersfoort zijn er twee proefprojecten in 'bestaande gebieden/buurten' waar de gemeente en andere partners zich inzetten om het politiekeurmerk 'Veilig Wonen' te behalen. Dat is in Kruiskamp omgeving Vasco da Gamastraat en in Liendert Zuid omgeving Kwikstaartpad.