Gemeente Amersfoort

Gemeente zet succesvolle methode accommodatiescout voort

datum: 24 juni 2003

Veel sociaal-culturele instellingen hebben behoefte aan betaalbare ruimte voor hun activiteiten. De inzet van een accommodatiescout heeft aangetoond dat een goede koppeling van vraag en aanbod ruimteproblemen oplost. Het werk van de accommodatiescout zit erop. De Werkgroep Vrijkomende Ruimten zet zijn methode van bemiddeling voort.

Voor verenigingen en andere organisaties is het vaak moeilijk om ruimte te vinden voor hun activiteiten. Ze hebben meestal geen geld voor een eigen ruimte en er zijn te weinig ruimten beschikbaar. Aan de andere kant beschikken verenigingen, scholen, kerken en andere instellingen over ruimten die een deel van de week leegstaan. Een aantal van deze instellingen is best bereid ruimte te verhuren, maar weet niet aan wie. Er is dan ook grote waardering voor het initiatief van de gemeente om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.

De accommodatiescout voerde gesprekken met 26 organisaties die ruimte nodig hebben. Hiervan koppelde hij er 14 direct aan aanbieders van ruimte. Daaronder waren ook professionele organisaties zoals de Stichting Welzijn Amersfoort en woningbouwcorporatie SCW. Voor vijf ruimtevragers is de bemiddeling nog niet afgerond. De overigen vonden zelf een oplossing of kwamen niet in aanmerking voor bemiddeling, omdat het commerciële activiteiten betrof.

Binnen de gemeente bestaat al een Werkgroep Vrijkomende Ruimten. Deze werkgroep verdeelt ruimten die vrijkomen en een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Als aanvulling hierop inventariseert de werkgroep voortaan ook welke ruimten dagdelen leegstaan. Vervolgens bekijkt een lid van werkgroep met de gebruikers of zij die ruimten kunnen en willen delen met anderen. Zo ja, dan vindt bemiddeling plaats tussen aanbieder en vrager.

Niet-commerciële organisaties die ruimte nodig hebben kunnen een schriftelijk verzoek indienen bij de Werkgroep Vrijkomende Ruimten van de gemeente ter attentie van de heer T. van der Horst. Wie ruimte wil verhuren aan een van deze organisaties kan dit melden bij de werkgroep.