Gemeente Amersfoort

Bijzondere speelplek bij eerste ABC-school

datum: 24 juni 2003

Knikkeren, fietsen, voetbal, praten, hut bouwen, verstoppertje, basketten, schommelen, zitten en klimmen. Het zijn de tien activiteiten die kinderen in Schuilenburg het liefste buiten doen. Zij hebben dit verteld aan Jaap Bros van bureau Speelruimte, die in opdracht van de gemeente de buitenruimte van de eerste ABC-school voor Schuilenburg/Randenbroek in Amersfoort heeft ontworpen.

Door middel van tekeningen van hun 'droomspeeltuin' en aan de hand van een enquête hebben kinderen van basisschool 't Spectrum en bezoekertjes van de Buitenkast in Schuilenburg hun speelwensen kenbaar gemaakt. Op basis van deze wensen en het programma van eisen van de participerende organisaties, is een buitenruimte ontworpen die niet alleen dient als schoolplein, maar ook een functie heeft als speeltuin en ontmoetingsplek voor buurtkinderen en bewoners. Er komen verschillende speeltoestellen, een klimwandje en uiteraard een trapveldje. Ook is er een benzinestation en praatpaal voor de skelterende kinderen.
Daarnaast is er veel open ruimte waar kinderen hun eigen invulling aan kunnen geven. Spannende plekken bijvoorbeeld waar kinderen hutten kunnen bouwen, plekken met hoogteverschil en tunnels waar je doorheen kunt kruipen, plekken waar je kunt rennen of tikkertje doen tussen de bomen en plekken om gewoon gezellig met elkaar te kletsen.

Ontwerp
In de ABC-school komen naast basisschool 't Spectrum, een kinderdagverblijf van Alcides, een peuterspeelzaal, een speel-o-theek en buitenschoolse opvang van SWA. Boven op het gebouw worden vijftien koopwoningen voor jongeren gebouwd door projectontwikkelaar Heilijgers.
De school is ontworpen door Marjon Mors en Esther Conesa Soto van architectenbureau SVP. Conesa Soto komt van origine uit Barcelona. Dit is straks in details van het gebouw terug te vinden. Er zijn een paar accenten toegepast die doen denken aan de beroemde architect uit Barcelona, Antonio Gaudi.

Start bouw
De bouw van de eerste ABC-school op de hoek Operaweg/Ariaweg start eind augustus. In de zomervakantie zal het bestaande schoolgebouw op die plek worden gesloopt. De oplevering van het nieuwe multifunctionele gebouw met deze bijzondere speelplek wordt rond de herfstvakantie van 2004 verwacht.