Gemeente Laren




Nieuws d.d. 26 juni 2003


Gemeentelijke informatiepagina donderdag 26 juni 2003

Controle op hondenbeleid doeltreffend

In 2001 introduceerde de gemeente Laren op verzoek van vele geïrriteerde inwoners nieuwe beleidsmaatregelen om de overlast van honden (vooral hun uitwerpselen) terug te dringen. Inmiddels kent heel Laren de twee gemeentelijke controleurs, die zowel parkeerovertreders als 'foute' uitlaters tot de orde roepen. In de eerste tijd werden er voornamelijk waarschuwingen uitgedeeld. Inmiddels hebben al heel wat hardleerse eigenaren en forse boete gekregen. Hieronder nog even ter herinnering de regels waaraan hondenbezitters zich moeten houden.

Het is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden om honden onaangelijnd uit te laten. Het is bovendien verboden om honden uit te laten op kinderspeelplaatsen., in zandbakken of op speelweiden. Op plaatsen waar honden niet welkom zijn, staan duidelijke borden met het opschrift 'Verboden voor honden'.
Op een aantal plaatsen in Laren,geselecteerd op het aantal honden dat in die buurt geregistreerd staat en natuurlijk in het centrum, staan speciale bakken en zakjesautomaten. De baas is verplicht om de hondenpoep op te ruimen.
Honden mogen vrij en onaangelijnd worden uitgelaten op de Zuider- en Westerheide (buiten de afrastering van de GNR), in het gebied tussen het Postiljon en de Witte Bergen en in het bosje achter Sportcentrum de Biezem. Van oktober tot april mag het ook op de Laarder Eng. Heeft u vragen over de regels, vraag het dan gerust aan één van de controleurs als u ze op straat tegenkomt.

Op 30 juni a.s. vervalt de eerste betalingstermijn van de aanslag hondenbelasting. Als u nu betaalt, bent u nog op tijd! Dit najaar zal de geplande controle voor de hondenbelasting plaatsvinden.

Veiligheid...juist tijdens de vakantie!
Eind juni, vlak voor de vakantie zal in Laren de Nationale Preventiekrant verspreid worden.
In de krant wordt aandacht geschonken aan allerlei preventieve maatregelen die de criminaliteit in en rondom woningen kan terugdringen. De gemeente Laren voert als sinds enkele jaren een actief veiligheidsbeleid. De krant bevat dan ook een groot aantal adviezen en tips om de inbreker buiten woning, caravan of boot te houden. Ook komen er nog een aantal andere onderwerpen die met veiligheid te maken hebben aan bod. We geven u vast een klein voorschot. De kans dat juist ùw woning uitgekozen wordt door inbrekers daalt met 85% wanneer u beschikt over een Politie Keurmerk Veilig Wonen. U kunt hierover contact opnemen met het speciale team van de politie (zie onderaan). Laat tijdens de vakantie iemand een oogje in het zeil houden: laat post van de mat verwijderen, zorg dat er regelmatig licht brandt, denk om gordijnen of jaloezieën en stop waardevolle voorwerpen in een kluisje bij de bank. Kostbaarheden moeten zo min mogelijk van buitenaf zichtbaar zijn. Sluit deuren en ramen goed af, zorg dat er geen ladders voor het grijpen staan. Alarminstallaties en buitenverlichting met bewegingssensoren geven nog extra veiligheid.
De politie is bereid om tijdens de vakantie uw woning extra in de gaten te houden.
Informatie politie: Projectteam Veilig Wonen, tel. 655 22 55 of voor informatie over woningsurveillance 0900-8844. Dit nummer kunt u ook bellen - tegen lokaal tarief - als u iets verdachts signaleert

Stand van zaken....Postiljon (week 25/2003)

Op de informatiepagina van 1 mei hebben we u uitgebreid bericht over de bouwplannen op het Postiljon-terrein. Tijdens de zomermaanden zullen de voorbereidingen op een laag pitje verder gaan. Naar verwachting zal de inschrijving op z´n vroegst eind september/begin oktober geopend worden.

Op dit moment zijn er geen voorbereidingen aan de gang waarbij het publiek betrokken is. Intern is de grove stedenbouwkundige schets die werd getoond tijdens de informatieavonden verder uitgewerkt en een voorlopige plattegrond van de nieuwe wijk is gemaakt, waarbij ook naar de wegen en de fietspaden, het parkeren en het openbaar groen gekeken wordt. Een eerste toetsing aan het bestemmingsplan wordt gedaan en men zal gaan nadenken over straatnamen.
Het overleg spitst zich eerst toe op de buitenruimte: er is globaal aangegeven waar de diverse wonintypen gesitueerd zullen worden.Verder vinden er gesprekken met de woningbouwvereniging van Erfgooiers plaats. Pas daarna zal de woningbouwvereniging met een voorstel voor architecten komen. De beeldkwaliteitseisen van de gemeente Laren zullen als uitgangspunt dienen.
Naar verwachting zal de inschrijving pas in het vroege najaar kunnen plaatsvinden. Op dat moment zullen alle geïnteresseerden die op de informatie-avond in maart aanwezig waren, persoonlijk bericht krijgen. Het publiek zal via de media geïnformeerd worden. Alle informatie over (de historie van) het Postiljon-plan is te zien op de gemeentelijke website www.laren.nl

Gemeentesecretaris Erik van Steden nam afscheid

Op donderdag 19 juni jl. nam Erik van Steden tijdens een receptie in het gemeentehuis afscheid als gemeentesecretaris van Laren. Hij werkte 11 jaar in verschillende functies bij de gemeente Laren. Per 1 juli treedt hij in dienst van de gemeente Barneveld , waar hij raadsgriffier wordt. De functie van gemeentesecretaris wordt voorlopig waargenomen door ing. H. Boelmans, sectorhoofd Ruimtelijke Zaken. De sollicitatieprocedure om in de vacature te voorzien, is bijna afgerond.

Zwieren en zwaaien op de jaarlijkse kermis
5 t/m 10 juli 2003
De jaarlijkse kermis valt dit jaar aan het begin van de zomervakantie. Er staan weer veel attracties op het programma: waarzegster, eurobal, spookhuis, glazen doolhof, liefdesanalyse, polyp, holly cranes, kikkerspel, happy traveller, lijntrek, lucky duck, gravitron, kop van Jut, reuzenrad, vuilnisbakkenspel, bussensport dobbelstenenspel, buggy's, colorama, kamelenderby, crazy jumper, autoscooter, boksbal, apollo jackpot, fotoschietsalon, sperensport, breakdace, skee-bal en draaimolen en uiteraard de nodige kramen met snoep, friet, vis en het oud-hollandse gebak.

Zomerreces: minder publicaties
De gemeenteraad is in juli met vakantie. De gemeentelijke informatiepagina zult u pas weer in september in deze krant aantreffen. Omdat er in de zomerperiode ook minder gebouwd, gekapt en vergaderd wordt, verschijnt Larense Zaken, met de gemeentelijke publicaties minder frequent. De publicatie zal op de donderdagen 3, 17 en 31 juli niet verschijnen. Ook het bijwerken van de website kan in verband met vakanties soms vertraging oplopen. We doen uiteraard ons best om in ieder geval de publicaties wèl meteen op de site te zetten.

Tekst gemeentelijke informatiepagina 5 juni 2003