Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen


25-06-2003


Auto en vliegtuig: ideaal vakantievervoer deze zomer


Voor vele Nederlanders staat de vakantie voor de deur en, naar de boekingscijfers te oordelen van het ANVR / NIPO, wat vervoermiddel betreft ook heel letterlijk. Alleen het aantal geboekte reizen per auto tot en met 8 juni jl. mag zich namelijk verheugen in het feit dat zij gelijke tred houdt (0%) met verleden jaar in dezelfde periode. Het totaal aantal zomerboekingen (alle vervoermiddelen) komt uit op 5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De auto als vervoermiddel heeft een vakantiemarktaandeel veroverd van 51%. In het totaal aantal autoboekingen tot en met 8 juni voor de komende zomer laten Nederland (+15%), Duitsland (+12%) en Oost Europa (+25%) een positief beeld zien. Landen die de afgelopen maand, in vergelijking met vorig jaar, populair waren bij het boeken van een autovakantie zijn Duitsland (+32%), België (+11%), Luxemburg (+41%) en Italië (+22%). Ook de trein naar landen als België (+13%) en Duitsland (+55%) zagen het aantal boekingen deze maand stijgen, maar in het totaal heeft de trein een marktaandeel van slechts 1%. De touringcar neemt qua marktaandeel 7% voor zijn rekening. Na de auto is voor de Nederlandse reiziger dan ook het vliegtuig met 42% het meest ideale vakantievervoermiddel.

Zomerse vliegbestemmingen laten ten opzichte van de vorige meting(-9%)een licht herstel zien en komen nu uit op 8%. Ook verre bestemmingen, zowel in oostelijke als in westelijke richting, vertonen enig herstel, van 11% in de vorige meting naar 10% in deze. Voor bestemmingen in het Verre Oosten is in de periode half mei / half juni wel geboekt waardoor de Aziatische markt iets aantrekt, maar zij kijken toch nog aan tegen een achterstand van 43%. Maar nu de reiswereld SARS achter zich heeft gelaten, behoort iedere gewenste bestemming in Zuidoost Azië weer tot de mogelijkheden.

Aan de andere kant van de oceaan zijn het, tot en met 8 juni, met name Midden Amerikaanse landen (+25%) als Mexico en Costa Rica die in populariteit stijgen. Alleen de afgelopen maand al is op Midden Amerika 41% meer geboekt dan deze periode vorig jaar liet zien. Ook het Caraïbisch Gebied (+11%) is deze zomer een geliefde bestemming, waar vooral de Nederlandse Antillen uitspringt met +62%. Het Afrikaanse continent ziet het aantal boekingen voor deze zomer toenemen met +4% ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode.

Terug op Europese bodem is het, met +3% ten opzichte van vorig jaar, Spanje (marktaan-deel 28%) waar de komende zomer de vakantieganger de zon en zijn ontspanning gaat zoeken. Turkije ziet zijn aandeel op de toeristische markt ook weer wat verbeteren (20% vorige meting, nu 22%), maar zal het als goede tweede zomerse vliegbestemming voorlopig met 14% minder vakantiegangers moeten doen dan vorig jaar zomer.