Provincie Flevoland



Tweede Kamer: extra geld voor Jeugdzorg Flevoland

De Tweede Kamer heeft de motie van mw. Kalsbeek ( PvdA ) aangenomen waardoor Flevoland de komende jaren extra middelen kan verwachten voor Jeugdzorg. De motie was ingediend naar aanleiding van het debat over de Wet op de Jeugdzorg. De Provincie Flevoland had per brief bij de kamerleden aangedrongen in te stemmen met de motie. De Tweede Kamer onderkent nu de grote problemen zoals wachtlijsten in de Jeugdzorg door de snelle groei van de bevolking in Flevoland.

De Wet op de Jeugdzorg gaat per 2004 in en stelt vast dat jongeren en ouders met zwaardere groei- en opvoedproblemen recht hebben op Jeugdzorg. Men verkrijgt dit recht na een besluit tot hulp door het Bureau Jeugdzorg. De verantwoordelijkheden van de provincies voor de regie over- en de financiering van de jeugdzorg worden uitgebreid.

Volgens de wet moet de rijksoverheid de middelen aanreiken die de provincie nodig heeft voor de jeugdzorg. Over de financiële randvoorwaarden bij de wet wordt nog dit jaar door de regering een besluit genomen. Dit besluit is bepalend voor de grenzen waarbinnen het recht op jeugdzorg daadwerkelijk verzilverd kan worden. Voor de invoering van de wet is vier jaar uitgetrokken waarbij om de twee jaar wordt bekeken of er bijstelling noodzakelijk is.

Uitgangspunt in de wet is dat er vraaggericht, effectief en efficiënt gewerkt wordt. De hulpvraag van jongeren en ouders staat daarbij centraal. De wet stelt daarom eisen aan de afstemming en samenwerking tussen alle sectoren en instellingen inclusief de gemeentelijke hulpverleningsinstanties. De spil in deze samenwerking is het Bureau Jeugdzorg. In het Bureau Jeugdzorg zijn de toegang tot de jeugdzorg, korte ambulante hulp, het Advies en Meldpunt Kindermishandeling ( AMK), de jeugdbescherming en de jeugdreclassering als afzonderlijk herkenbare functies ondergebracht.

Met de nieuwe wet en de extra middelen is de provincie Flevoland de komende jaren beter in staat om jeugdzorg te bieden aan het toenemende aantal hulpvragen van jongeren en hun ouders.