Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wil discussie over hogere boetes

De ANWB wil in discussie over plan van het kabinet om een aantal boetes voor onder meer lichte snelheidsovertredingen te verhogen. De bond meent dat niet is aangetoond dat hogere boetes leiden tot minder overtredingen. Bovendien geeft het kabinet dit voorgenomen besluit het signaal naar de samenleving af dat hogere inkomsten uit verkeersboetes voor de overheid van belang zijn. Terwijl naar de mening van de bond juist het verhogen van de verkeersveiligheid centraal zou moeten staan.

Dat stelt de ANWB in een eerste reactie op het voorstel van het kabinet. Uit gegevens van het ministerie van Justitie blijkt dat maar liefst 64 procent van het totale aantal snelheidsovertredingen bestaat uit overtredingen van 1 tot 10 km per uur. Onder onze leden leidt dat steevast tot irritatie, aldus de ANWB.

Vooruitlopend hier op pleit de ANWB voor een discussie met de politiek in samen spraak met politie en de autoriteiten die bij de handhaving zijn betrokken. Deze discussie moet leiden tot nieuwe, logische fundamenten van een handhavingsbeleid. In dat handhavingsbeleid zou de verkeersveiligheid en heldere communicatie met de weggebruiker centraal moeten staan.