PZO

PZO: REPRORECHT PAKT ONEVENREDIG ZWAAR UIT VOOR ZZP'ers

Den Haag, 25 juni 2003 - De onafhankelijke koepelorganisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel - de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) - vindt dat regeling voor het reprorecht onevenredig zwaar uitpakt voor zzp'ers. Er moet daarom een aparte regeling voor zelfstandigen komen.

Zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) ontvangen binnenkort - net als alle andere bedrijven - van de Stichting Reprorecht een forse rekening voor het maken van fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde uitgaven. De aannames op grond waarvan de heffingen worden opgelegd aan het bedrijfsleven zijn onduidelijk en zeker niet van toepassing op zzp'ers. Het gros van de zzp'ers beschikt niet eens over een kopieerapparaat. En als de zzp'er er wel een heeft, kopieert deze voornamelijk eigen correspondentie en notities.

Ook om andere redenen heeft PZO moeite met de reprorechtregeling. De regeling betekent een forse administratieve belasting voor zzp'ers. De zelfstandige moet immers zelf binnen 30 dagen aangeven of de aannames op de factuur van de Stichting Reprorecht correct zijn. De aannames zullen voor zelfstandigen zelden of nooit correct zijn. De naar schatting 350.000 zzp'ers moeten dus allemaal bezwaar aantekenen. Ook voor de Stichting Reprorecht brengt de regeling dus een aanzienlijke werklast met zich mee.

PZO vindt verder dat de door de Stichting Reprorecht gebruikte bestanden van de kamer van koophandel voor het versturen van de rekening leiden tot willekeur. Afhankelijk van de wijze waarop de zelfstandige staat ingeschreven bij de kamer van koophandel wordt de rekening op basis van aannames door de Stichting Reprorecht vastgesteld. Alleen bedrijven die bij de kamer van koophandel staan ingeschreven ontvangen een rekening. Sommige zelfstandigen staan alleen maar bij de kamer van koophandel ingeschreven, omdat zij hun onderneming in de vorm van een BV uitoefenen.

PZO is in principe niet tegen het betalen van een billijke vergoeding door zzp'ers voor het maken van fotokopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De huidige regeling pakt echter voor deze groep ondernemers onevenredig nadelig uit. PZO is van mening dat de reprorechtregeling voor zzp'ers op een andere en eenvoudiger wijze geregeld kan worden. Bij de Stichting Reprorecht zal worden aangedrongen op aanpassing.


---