Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel jaar verlengd June 25, 2003

De Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel (VAD) is met een jaar verlengd. In de nieuwe VAD, die per 1 juli aanstaande geldig is, zijn geen loonsverhogingen opgenomen.

De loonschalen die per 1 oktober 2002 zijn vastgesteld worden ongewijzigd overgenomen. Wel zijn diverse bepalingen aangepast om er voor te zorgen dat de VAD in lijn blijft met wettelijke voorschriften. Het bestuur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel vindt dat arbeidsvoorwaarden langs een privaatrechtelijke weg moet worden geregeld en niet via een Verordening. Daarom streeft het bestuur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel er naar de VAD op te heffen. De nieuwe VAD heeft dan ook maar een looptijd van één jaar, namelijk tot
1 juli 2004. Omdat het merendeel van de ondernemingen dat nu nog onder de VAD valt, nog niet is ondergebracht in een CAO, kan nog niet tot onmiddellijke intrekking van de VAD worden overgegaan.

De Verordening Arbeidsvoorwaarden Detailhandel is een bindende regeling voor die branches en ondernemingen waarvoor nog geen CAO geldt. Dat zijn, onder andere, de winkels in wild en gevogelte, ijzerwaren- en gereedschapzaken, en de ambulante handel (met uitzondering van de handel in aardappelen, groente en fruit en brood en banket).
Indien blijkt dat vóór 1 juli 2004 het merendeel van de ondernemingen dat nu nog onder de VAD valt, is ondergebracht in een CAO zal het bestuur besluiten de VAD eerder in te trekken.

Nieuwe VAD in zijn geheel op Internet
De letterlijke tekst van de nieuwe verordening staat op de website van het HBD (www.hbd.nl). Voor vragen over de VAD kan contact opgenomen worden met de infodesk van het HBD via info@hbd.nl of 070 3385666.