Ingezonden persbericht


Technologische mijlpaal voor Adobe met tiende verjaardag van Adobe PDF

Introductie van Adobe Acrobat en PDF in 1993 heeft geleid tot revolutie in de elektronische communicatie
en was de basis voor latere documentnorm

Amsterdam, 25 juni 2003 (NASDAQ: ADBE) - Adobe Systems Incorporated, marktleider op het gebied van Network Publishing, heeft vandaag de tiende verjaardag gevierd van Adobe® Acrobat® en het Adobe Portable Document Format (PDF). Deze software met bijbehorende bestandsindeling is een technologisch hoogstandje dat tot een fundamentele wijziging heeft geleid in de elektronische communicatie en daardoor in de manier van werken van computergebruikers over de hele wereld. Op dit moment is Adobe PDF niet meer weg te denken. Het format is uitgegroeid tot dé norm voor een probleemloze uitwisseling van opgemaakte informatie en grafisch materiaal tussen verschillende computers. Bovendien is Adobe PDF nu geschikt voor de verwerking van intelligente documenten die worden gebruikt in bedrijfsprocessen.

Acrobat en PDF werden geïntroduceerd in juni 1993 en waren ontstaan als nevenproduct van Adobe PostScript®, de universele paginabeschrijvingstaal voor printers en het eerste softwareproduct van Adobe. Al snel nadat PostScript de norm werd voor het omzetten van computerbeelden in gedrukte documenten, zag John Warnock, medeoprichter van Adobe, de noodzaak van het kunnen uitwisselen van documenten met opgemaakte tekst en afbeeldingen tussen verschillende computerplatforms. Deze visie leidde tot de ontwikkeling van Acrobat en PDF.

"Naarmate Acrobat en PDF verder evolueerden, konden de wensen worden ingevuld van steeds meer professionals in de uitgeverswereld en de grafische sector, overheidsinstellingen, consumenten en, in steeds toenemende mate, die van zakelijke gebruikers in het bedrijfsleven", aldus Bruce Chizen, president en CEO van Adobe. "Toen de visie voor Acrobat en PDF werd uitgewerkt, was het hele internetgebeuren nog maar in opkomst. Toch hielden wij toen al rekening met publiceren via internet. Tien jaar later - voor de massacommunicatie een ongekend belangrijke periode - kijkt niemand meer op van de mogelijkheid om documenten online te raadplegen. Wanneer we nu kijken naar de volgende tien jaar voor Acrobat en PDF, dan zal deze periode worden gekenmerkt door de verdere ontwikkeling van de mogelijkheid om kritieke bedrijfsprocessen te baseren op intelligente documenten."

Sinds het debuut zijn er over de hele wereld een half miljard exemplaren van de gratis Adobe Reader verspreid. Daarmee is deze software de ultieme toepassing voor het weergeven van, werken met en afdrukken van Adobe PDF-informatie, van zakelijke documenten en interactieve formulieren tot grafisch materiaal, foto's, eBooks en geïntegreerde multimedia. Onlangs heeft Adobe de beschikbaarheid van de Acrobat 6.0-familie aangekondigd, bestaande uit drie nieuwe producten, die door professionals uit het bedrijfsleven en de creatieve of technische sector worden gebruikt om op een efficiënte manier bestanden te maken, te delen, te controleren en te archiveren in het Portable Document Format (PDF) van Adobe.

PDF wordt gebruikt door overheden en ondernemingen over de hele wereld en wordt beschouwd als een betrouwbare en veilige manier om belangrijke gegevens en volledig opgemaakte informatie uit te wisselen. Rechtbanken in de Verenigde Staten eisen dat documenten in de vorm van PDF-bestanden worden ingediend. Ook aanvragen voor nieuwe geneesmiddelen worden in toenemende mate verplicht ingediend als PDF-bestand. Grote financiële dienstverleners en zorginstellingen doen een beroep op PDF om hun arbeidsintensieve papieren processen te stroomlijnen, om de uitwisseling van documenten te automatiseren en de administratiekosten te drukken. Acrobat en PDF zijn uitgegroeid tot synoniemen voor een betrouwbare uitwisseling van digitale informatie, van het doorgeven van bedrijfskritieke gegevens tot het uitwisselen van foto's met familie en vrienden.

In de loop der jaren heeft Adobe de mogelijkheden van PDF aangepast aan nieuwe behoeften op het gebied van gegevensverwerking, waaronder de mogelijkheid om automatisch gegevens uit een database op te vragen voor de verwerking van formulieren en de mogelijkheid om om te gaan met dynamische media, zoals video en geluid, gemaakt met producten als Adobe Photoshop® Album. Tevens heeft Adobe onlangs zijn nieuwe PDF-/XML-architectuur aangekondigd. Deze architectuur is erop gericht om zakelijke documenten intelligenter en interactiever te maken.

Adobe
Adobe Systems Incorporated (www.adobe.com) werd opgericht in 1982 en is marktleider op het gebied van Network Publishing. Adobe heeft een uitgebreid aanbod aan software voor zakelijke en professionele gebruikers. Met de software van Adobe kunnen klanten visueel aantrekkelijke informatie met een fascinerende en betrouwbare content creëren en beheren. Adobe is een van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor van Adobe is gevestigd in San Jose (Californië).

---

© 2003 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe logo, Acrobat, Photoshop Album, PostScript and Reader zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige handelsmerken zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

>

Bij belangstelling is de volgende informatie beschikbaar:


* Een Zip-bestand met Acrobat-boxshots van versie 1.0 - 6.0.


* Het Acrobat 1.0 persbericht van 15 juni 1993.


* Het persbericht met de aankondiging dat Acrobat Reader een gratis te verkrijgen product zou worden (in het eerste jaar moest er nog betaald worden voor de Reader). In dit bericht meldde Adobe ook de lancering van de Adobe-website.


* Acrobat timeline document. In dit document vindt u verschillende culturele en technologische evenementen terug die in de afgelopen 10 jaar hebben plaatsgevonden (waaronder elke nieuwe release van Acrobat en PDF, en enkele Adobe Reader distributie mijlpalen).


---


ACROBAT-JAREN/PDF RELEASES:

Acrobat 1.0 -- 1993 (PDF 1.0)
Acrobat 2.0 -- 1994 (PDF 1.1)
Acrobat 3.0 -- 1996 (PDF 1.2)
Acrobat 4.0 -- 1999 (PDF 1.3)
Acrobat 5.0 -- 2001 (PDF 1.4)
Acrobat 6.0 -- 2003 (PDF 1.5)

Voor meer informatie of aanvragen:

Karin Schop
Account Executive
Text100 Public Relations
Global technology Public Relations

Technology Marketing PR Agency of the Year 2003

van Diemenstraat 164-166
1013 CN Amsterdam
The Netherlands
Tel.: + 31 20 5304347
Mobile: + 31 6 15071702
Fax: +31 20 5304331
E-mail: karins@text100.nl
URL: www.text100.nl