Gemeente Heerlen


Heerlen zet lijnen uit voor GSB verlengingsjaar 2004

Burgemeester en wethouders van Heerlen gaan alles op alles zetten om de doelstellingen voor het GSB-overbruggingsjaar 2004 te realiseren. Bij de verlenging van het GSB komt de nadruk te liggen op het thema veiligheid en een versnelling in de uitvoering. Het Rijk heeft aan de grote steden een resultaatsverbetering van 20% opgelegd. Ook in Heerlen zijn de ambities dus hoog. Daarom heeft het college duidelijke werkafspraken gemaakt die moeten helpen de ambities te realiseren.

onderzoek
Om te kunnen voldoen aan de GSB ambities heeft Heerlen onderzoek gedaan naar de mate waarin voldaan is aan het realiseren van de ambities voor de GSB periode 1999-2003. Op basis van een inschatting van de haalbaarheid van deze doelstellingen, zijn nieuwe ambities geformuleerd die gelden voor de periode tot en met 2004. Bij de formulering van deze ambities is rekening gehouden met de resultaatsverbetering van 20% die door het Rijk wordt geëist. Gezien de huidige maatschappelijke en economische situatie, zal het in sommige gevallen lastig zijn de doelstellingen te realiseren. Daarom hebben collegeleden uitgesproken zich, waar nodig, extra te zullen inspannen om de geformuleerde doelstellingen te realiseren. Zij hebben daarom extra werkgroepen en een taskforce samengesteld.

ambities
Hieronder staan puntsgewijs de ambities voor GSB 2004:
1. Realisatie van toezichthouders op locaties met een verhoogd risico De gemeente heeft de intentie 13 banen in het toezicht (I/D-banen) structureel te maken. Op welke wijze dit gebeurt wordt voor 1 januari duidelijk gemaakt.


2. Realisatie van een sluitende aanpak van sociale opvang en hulpverlening Heerlen heeft de ambitie om een sluitende aanpak te realiseren in de gehele regio, waarbij de regierol bij de centrumgemeente -in dit geval Heerlen- ligt. Hierbij hoort een uitbreiding van het aantal opvangplaatsen in dit gebied. Gewerkt wordt aan een sluitende aanpak, waarbij op basis van een zorgtraject en een zorgplan wordt voorzien in inkomen, onderdak, sociale activering, budgetbeheer/schuldbemiddeling en (verslavings)zorg.


3. Registratiesysteem maatschappelijke opvang
Heerlen spant zich in om te komen tot een in kwalitatief en kwantitatief opzicht voldoende niveau van voorzieningen voor maatschappelijke opvang. Daarbij gaat het om de beheersing van de instroom in voorzieningen, optimalisering van de zorg in die voorziening en het verbeteren van de door- en uitstroom. Zorgvraag en - aanbod worden structureel met elkaar in evenwicht gebracht.Een goed en éénduidig registratiesysteem is daarbij een noodzakelijke voorwaarde. Een belangrijk middel om dit te bereiken is het zorgpas-systeem. Dit systeem maakt het beter mogelijk om de instroom te reguleren en te komen tot een cliëntvolgsysteem. Binnen het thuislozenteam, waarin alle instellingen vertegenwoordigd zijn, worden cliënten besproken, om zo te komen tot die sluitende aanpak. Met behulp van een zorgtraject en een zorgplan wordt op individuele basis voorzien in inkomen, onderdak, sociale activering, budgetbeheer/schuldbemiddeling en (verslavings)zorg.


4. Aansluiting op eerdere activiteiten op het terrein van de 24-uursopvang Het huidige beleid is nadrukkelijk een voorzetting en nadere uitwerking van het beleid dat eerder is geformuleerd en is met name gericht op zorg gekoppeld aan individuele zorgpassen.


5. Veelplegers / convenant met justitiële partijen De gemeente Heerlen is bezig met de voorbereiding om te komen tot een convenant met de betrokken partijen. Een van de partijen is het kantoor van "Justitie Partners Heerlen". Het bestaan van dit bureau biedt de mogelijkheden om al in 2004 daadwerkelijk met de aanpak te starten.


6. Afspraken omtrent inburgering
De ambities over inburgering worden na de zomervakantie geformuleerd.


7. Aanpak voor- en vroegtijdig schoolverlaten
Het lopende activiteitenplan 'winst uit participatie' (GSB Heerlen 1999-2004) heeft op dit beleidsterrein en het thema voortijdig schoolverlaten (VSV) al duidelijke resultaten gegeven. De ambitie voor 2004 ligt vooral in verdere (bestuurlijke) versterking van het bureau VSV en het realiseren van een sluitende geautomatiseerde registratie van alle leerlingen.

Gemeente Heerlen, datum invoegen
Afdeling Communicatie
Doyna Genet, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl


---- --