Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

C2000: Kosten C2000 voor regio's in kaart gebracht

Persbericht Landelijke Stuurgroep C2000

Kosten C2000 voor regio's in kaart gebracht

Vandaag heeft dr. J.J. Schrijen, voorzitter van de Landelijke Stuurgroep C2000, het 'Eindrapport Onderzoek Regionale Kosten C2000' aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden.

Het rapport bevat de uitkomsten van een financieel onderzoek van Deloitte & Touche naar de kosten van de invoering van het C2000-systeem voor de brandweer, politie, ambulancesector en Koninklijke Marechaussee. Aan het onderzoek hebben alle partners intensief meegewerkt. Kosten die samenhangen met C2000 zoals het Geïntegreerd meldkamersysteem (GMS) en het colokeren van de meldkamers zijn, via een door de Landelijke Stuurgroep ontwikkelde methodiek ('rekenmodel'), voor het eerst op eenduidige wijze in kaart gebracht.

Het merendeel van de decentrale investeringskosten C2000 is inzichtelijk gemaakt en deze liggen in lijn met de in 1994 door het ministerie van BZK geadviseerde reserveringen. Hiervoor dienden de regio's reserves te vormen en/of zijn centrale middelen beschikbaar. De regio's moeten op basis hiervan instaan zijn de noodzakelijke investeringen in C2000 te kunnen uitvoeren. Deze reserveringen geven echter zeer beperkt ruimte voor tegenvallers en onvoorziene kosten. Daarnaast is er geen rekening gehouden met kosten van colokeren en GMS.

Ook de totale decentrale exploitatielasten van het C2000-systeem zijn in kaart gebracht. Er is geen volledig inzicht verkregen in de voor de exploitatie van de huidige analoge netwerken beschikbare middelen. Deze beschikbare middelen en inzicht in de gesignaleerde onzekerheden zijn wel bepalend voor de vraag of de exploitaire lasten zonder verdere maatregelen met de huidige beschikbare middelen gedekt kunnen worden.

Met het verworven inzicht in de decentrale investerings- en exploitatiekosten voor de invoering van het C2000-systeem in relatie met GMS, en colokatie zijn niet alle onzekerheden weggenomen. Er zijn nog risico's ten aanzien van de kosten samenhangend met: decentraal beheer, beveiliging (o.a. fall back) en de beheerkosten van huidige analoge netwerken en het t.z.t. na invoering van C2000 ontmantelen van deze oude netwerken.

Het financieel beheer vergt gezien de gesignaleerde onzekerheden en risico's voortdurende aandacht van alle betrokken partijen. Nauwe samenwerking tussen Rijk, de regionale bestuurders en de verschillende operationele diensten blijft nodig om de onzekerheden en risico's, te beperken en gezamenlijk oplossingen te vinden. De financiën zijn immers een randvoorwaarde voor een snelle invoering van C2000, een doel dat alle betrokkenen nastreven.

Noot voor de redactie/