CNV

CNV: 'Klokkenluiden' hoort thuis in bedrijf

De bescherming van mensen die ernstige misstanden in de eigen organisatie aankaarten, kan het beste op bedrijfsniveau of aan de cao-tafel worden geregeld. Datzelfde geldt voor het vaststellen van procedures omtrent het zogenoemde 'klokkenluiden. Dat stelt het CNV in aanvulling op het advies dat gisteren is uitgebracht door de Stichting van de Arbeid (STAR).

Het CNV staat volledig achter het advies dat in de Stichting van de Arbeid tot stand is gekomen, maar wil het belang van maatwerk op bedrijfs- of bedrijfstakniveau benadrukken. Rienk van Splunder, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid: 'Er is lang discussie geweest over de vraag of klokkenluiden thuishoort in de wet. Wij vinden dat een regeling over de omgang van werknemers binnen een bedrijf of instelling met misstanden in principe niet via wetgeving tot stand moet komen. Onze insteek is zelfregulering, zodat er ook meer maatwerk geleverd kan worden.'

In het STAR-advies pleiten de partijen voor regelingen op ondernemings- of bedrijfstakniveau die het melden van vermoedens van misstanden in goede banen kunnen leiden. Daartoe heeft de STAR in het advies enkele mogelijke afspraken opgenomen: Een klokkenluider moet de gesignaleerde misstand eerst intern melden, zonodig op het hoogste niveau en eventueel via een vertrouwenspersoon. Het vermoeden van de klokkenluider moet op redelijke gronden zijn gebaseerd en het maatschappelijk belang moet in geding zijn. De melding van de klokkenluider moet verder serieus worden genomen en mag bovendien niet leiden tot benadeling van de klokkenluider in het bedrijf. Alleen als het niet ander kan, is externe bekendmaking geoorloofd. Maar alleen als éérst naar de bevoegde instantie(s) wordt gegaan en pas in het uiterste geval naar de media.
Indien voor een 'bedrijfsgedragscode'word gekozen, kan de ondernemingsraad een rol spelen bij de ontwikkeling, implementatie en evaluatie. Op bedrijfstakniveau kunnen cao-partijen zich buigen over de regeling. Het CNV heeft zich in de STAR sterk gemaakt voor de rol van de bedrijfstakken.

Het CNV vindt dat zelfregulering wel tot wetgeving kan leiden. Van Splunder: 'De kennis en ervaring die opgedaan wordt via zelfregulering kan op termijn de basis zijn voor wetgeving, dat zogezegd als sluitstuk dient. Dat is de positieve insteek. Daarnaast kan het zijn dat, als het bijvoorbeeld niet mogelijk blijkt om op bedrijfs- of bedrijfstak-niveau tot regelingen te komen, er alsnog wetgeving moet volgen. Voorlopig ga ik daar niet van uit. Ik vind het sterker als 'partijen op bedrijfsniveau' zelf tot een (maatwerk)-invulling komen, dan dat zij zich moeten laten leiden door (generieke) wetgeving.'

Voor nadere informatie:
Bestuurder Rienk van Splunder: 06-53710534
Communicatie: Karin Jansen: 06 - 53 400 399

25 jun 03 14:48