Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Recidive 25 % omlaag door intensieve begeleiding

Annette Dijkstra
070 370 4888

4328
25.06.03

RECIDIVE 25% OMLAAG DOOR INTENSIEVE BEGELEIDING

Intensieve begeleiding vermindert de herhalingscriminaliteit van ex-gedetineerden met 25%. Dit blijkt uit onderzoek naar recidive-verminderende effecten van het Schakelproject van de penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard.

Via een experimentele onderzoeksopzet werd de recidive van 112 deelnemers vergeleken met de recidive van een vergelijkbare controlegroep van 86 gedetineerden. Van de deelnemersgroep, die gemiddeld ruim drie jaar met ontslag uit detentie was, recidiveert 37%. Bij de controlegroep ligt het recidivepercentage op 62%. Het Schakelproject blijkt de herhalingscriminaliteit dus aantoonbaar te verminderen met 25 %. De verschillende factoren die samenhangen met het stoppen of doorgaan met criminaliteit werden eveneens onderzocht. Een langduriger, intensieve en goed geïmplementeerde begeleiding met nazorg is bevorderlijk voor een succesvolle terugkeer in de samenleving. Ook stijgen de kansen op succes door jobcoaching, intensieve reclasseringszorg en cognitieve/gedragsgerichte training.
---

Om voor het Schakelproject in aanmerking te komen moesten gedetineerden gemotiveerd zijn om aan een betere toekomst te werken. De deelnemers aan het project zijn gemiddeld 33 jaar en hebben een justitieel verleden met gemiddeld zes veroordelingen vanwege een misdrijf achter de rug. De wens om een ander, sociaal aanvaardbaar leven met werk en een gezin te leiden is voor de meeste ex-gedetineerden niet zo gemakkelijk te realiseren. Veelal ontbreken de vereiste diploma.s, werkervaring en sociale vaardigheden en als die er wel zijn dan is het nog maar de vraag of werkgevers of andere maatschappelijke instellingen bereid zijn ex-gedetineerden een kans te bieden. Slechts met intensieve hulp, steun en bemiddeling zijn deze hindernissen voor ex-gedetineerden te overwinnen. De begeleiding van het project is afgestemd op de individuele mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers.

Het onderzoek .Binnen beginnen en Buiten blijven. is in opdracht van de Dienst Justitiele Inrichtingen (DJI) uitgevoerd in 2000 en 2002 door Nelissen Onderzoek & Advies. De resultaten van het onderzoek zijn op woensdag 25 juni in Maastricht in de Penitentiaire inrichting Limburg Zuid gepresenteerd.

---


25 jun 03 14:58