Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
VROM ontwikkelt Handreiking Burenlawaai (25-6-2003)
---
Burenlawaai bederft het woongenot van veel mensen in Nederland. Eén op de vijf Nederlanders heeft er mee te maken. Het ministerie van VROM komt daarom met een handreiking Burenlawaai die een handvat bieden voor het vinden van oplossingen voor dit probleem. De handreiking is voor mensen en instellingen die hier beroepsmatig vaak mee te maken hebben. Dat zijn bijvoorbeeld verhuurders, gemeente, politie, buurtbemiddelaars, woonconsulenten en maatschappelijk werkers. Maar ook particulieren kunnen baat hebben bij het gebruik ervan.

De handreiking geeft tien maatregelen om iets tegen burenlawaai te doen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om kleine aanpassingen aan de woning of om een iets ander gedrag. Ook kan het gaan om het vastleggen van woonregels waarin bewoners van een wooncomplex samen regels vastleggen met de toezegging zich daaraan te houden. Verder kunnen het aanstellen van toezichthouders en buurtbemiddelaars, en het handhavend optrede n van politie voorkomen dat conflicten escaleren. Ook bouwkundige aanpassingen op het moment van renovatie van woningen worden genoemd. En bij zeer ernstige overlast kan de verhuurder het huurcontract beëindigen en de overlastveroorzaker het huis uit laten zetten.

Praktijk
In de handreiking staat verder een aantal 'lessen uit de praktijk' waarin nader wordt beschreven welke maatregelen onder welke omstandigheden en door wie het beste ingezet kunnen worden. Bij de handreiking hoort ook een vragenlijst die - na invulling - voor individuele gevallen of voor een buurtprobleem een advies op maat geeft.

De Handreiking Burenlawaai is samen met de Nederlandse Stichting Geluidhinder en het Landelijk Expertisecentrum Buurtbemiddeling opgesteld en is te vinden op de VROM-site.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11119&site=persbericht )


---