Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Iraaks Platform Nederland en
het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'


- Irakezen de mond gesnoerd in Den Haag

- Politie verbiedt flyeractie bij Kamerdebat

Utrecht, 25 juni 2003 - Terwijl de Kamer vandaag zal besluiten over de Nederlandse bijdrage aan, wat genoemd wordt, 'de verdere democratisering van Irak', maakte de Haagse politie een voortijdig einde aan een flyeractie van Irakezen bij de ingang van het Tweede Kamergebouw. Net als de Amerikaans-Britse bezettingsmacht in Irak niet echt geinteresseerd is in de mening van de bevolking ter plaatse, zo wordt rond het Binnenhof kennelijk ook geen prijs gesteld op de mening van Iraakse vluchtelingen in Nederland over de toekomst van hun land.

Met T-shirts en flyers met de teksten 'Geen Nederlandse troepen naar Irak' en 'Irakezen baas in eigen land' wilden leden van het Iraaks Platform in Nederland de leden van de Tweede Kamer wijzen op hun hun inschatting van de situatie in Irak en op hun ideeen van wat er wel zou moeten gebeuren. Op de vorige week door de Tweede Kamer georganiseerde hoorzitting over de uitzending van Nederlandse troepen waren zij niet uitgenodigd (noch enige andere Irakees) en dus was deze flyeractie hun enige mogelijkheid.

De Haagse politie maakte een einde aan de flyeractie omdat, zoals haar woordvoerder de organisatoren meldde, demonstraties (wat dit niet was) 14 dagen van te voren aangevraagd moeten worden. Een feitelijke onmogelijkheid omdat van veel Kamerdebatten de datum 14 dagen van te voren nog niet zeker is.

De organisator van de flyeractie, het Iraaks Platform in Nederland, heeft in de persoon van zijn woordvoerder, Faisal Nasser, een boete gekregen voor het organiseren van een illegale demonstratie. Faisal Nasser vroeg zich daarbij hardop af of dit de democratische rechten en vrijheden zijn die de Nederlandse troepen in Irak moeten beschermen?

Voormalig luchtmacht-officier en jurist Meindert Stelling is gearresteerd omdat hij vasthield aan het onvervreemdbare grondrecht te demonstreren en aan de vrijheid van meningsuiting.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat al enige tijd met het Iraaks Platform samenwerkt, heeft besloten om de boete van Faisal Nasser te betalen en zal ook Meindert Stelling steunen in de verdere rechtsgang tegen dit uiterst ondemocratisch optreden van de Haagse politie.

Noten voor de pers:


* Meer informatie bij Mevr. Daniel de Jongh,
(Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', tel. 030-2321112.


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Iraaks Platform Nederland en het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' vindt u op: http://www.omslag.nl - in de rubriek 'pers'.


-- In juli is Omslag wegens vakantie gesloten! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl