Nederlandse Vereniging van journalisten

25/6/2003 NVJ Algemeen
NVJ: Adviezen McKinsey vragen weerwoord programmamakers

De vandaag openbaar gemaakte adviezen van Mckinsey geven de NVJ weinig reden tot juichen.
Naast een aantal waardevolle suggesties om op facilitair gebied tot besparingen te komen kiest Mckinsey in haar adviezen toch weer de gemakkelijke weg en stelt ingrijpend snijden in een aantal programmataken voor.
Ook worden, op zeer slecht gefundeerde basis, bezuinigingen in de loonkosten voorgesteld, daar waar recente onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de CAO-lonen bij de omroep bepaald niet hoog zijn, in vergelijking met relevante andere mediasectoren, aldus omroepsecretaris Thomas Bruning.

Met name de kwetsbare onderdelen van het publieke bestel (radio 747, Wereldomroep) worden in de adviezen van McKinsey het slachtoffer van de bezuinigingsslag. Door deze suggesties in haar rapport op te nemen, lijkt McKinsey de door de politiek vastgestelde publieke taak, die deze onderdelen van de omroep vervullen, te ontkennen. Brunig meent dat met dit advies wezenlijke programma-inhoudelijke onderdelen van het publieke bestel bij het grofvuil worden gezet en grote onzekerheid wordt gecreëerd voor de daar werkzame programmamakers

Bovendien bleek vanochtend bij de presentatie van het rapport dat Mckinsey in haar adviezen volstrekt voorbij is gegaan aan de rol van de programmamakers, die toch de kern zijn van de publieke omroep. Er blijkt nergens uit dat zij met deze meest wezenlijke groep medewerkers bij de omroep hebben gesproken of aan hen suggesties hebben gevraagd.

Een gemiste kans!
De NVJ heeft dan ook de RvB van de publieke omroep opgeroepen om op korte termijn een programmamakersconferentie te beleggen, zodat de makers op een volwaardige wijze in het proces, dat volgt op deze adviezen, worden betrokken.

Bruning stelt dat er alleen op deze wijze draagvlak zou kunnen ontstaan voor mogelijk noodzakelijke aanpassingen binnen de publieke omroep. Het is een voortdurend misverstand dat de ingrijpende wijzigingen binnen het publieke bestel alleen op directieniveau worden besproken. De NVJ wil graag aan een dergelijke toekomstconferentie meewerken, maar stelt uitdrukkelijk dat het initiatief ook moet uitgaan van de RvB.

Tenslotte is het zeer teleurstellend dat Mc Kinsey ervoor heeft gekozen om onderdelen van haar bevindingen niet openbaar te maken. De kritiek, die toch al bestaat op de openheid van de publieke omroep zal hierdoor alleen maar extra gevoed worden, terwijl het voor de NVJ op deze wijze niet te beoordelen is welke bezuinigingsmaatregelen wel of niet noodzakelijk of relevant zijn.

De NVJ zal de RvB van de publieke omroep aan haar belofte houden dat er pas in de laatste plaats zal worden gekeken naar de programma's en makers en dat de besparingen op faciliteiten en overhead centraal zullen staan in de bezuinigingsslag die gerealiseerd moet worden. De uitspraak van de bestuursvoorzitter over gedwongen ontslagen is wel heel voorbarig, zeker omdat de Raad zelf stelt dat het McKInsey-rapport geen bindend advies is.

Voor verdere informatie:
Thomas Bruning Secretaris omroepzaken NVJ 035-6774030 / 06-20495245 tbruning@nvj.nl