Provincie Flevoland



Flevolandse groei remt af door economische neergang

Uit statistische gegevens over 2002 blijkt dat ook de Flevolandse economie niet ontkomt aan de effecten van de neergaande conjunctuur in Nederland. De gronduitgifte aan bedrijven is gedaald en de werkgelegenheid groeide vorig jaar minder dan het jaar ervoor. De statistische economische gegevens over Flevoland staan uitgebreid in twee uitgaven van de provincie: Statistiek van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties, 1-1-2003 en de Statistiek van de werkgelegenheid en vestigingen Flevoland, 2002.

In de periode van hoogconjunctuur 1997-2000 was de vraag van bedrijven naar grond groter dan de meeste gemeenten in voorraad hadden. In de topjaren werd zon 80 à 90 hectare uitgegeven. In 2000 leidde het tekort aan voorraad tot een afname van de uitgifte, waardoor toen minder arbeidsplaatsen gerealiseerd zijn dan mogelijk was. De afnemende economische groei is nu de oorzaak van de verminderde uitgifte van bedrijventerreinen. Om te voorkomen dat Flevoland bij een aantrekkende economie weer achter de feiten aanloopt, is de provincie van mening dat er in een ontwikkelingsprovincie als Flevoland altijd voldoende voorraad aan terreinen van diverse klassen moet zijn. De totale voorraad is in 2002 gestegen met 5%, maar niet in alle gemeenten is op dit moment voldoende voorraad beschikbaar.

De ontwikkeling op de lange termijn ziet er wel gunstig uit. In Flevoland staat voor de periode tot 2015 al een behoorlijk areaal (1.000 hectare) bedrijventerrein in de planning. Wat betreft de werkgelegenheidsgroei is vanaf 2000 (8% groei) een dalende trend te zien. In 2002 is de werkgelegenheid toegenomen met 4%, zo staat in de Statistiek van de werkgelegenheid en vestigingen Flevoland, 2002. Dit is meer dan het Centraal Bureau voor de Statistiek voor heel Nederland heeft geteld, maar de provincie streeft toch naar meer groei. Doelstelling is dat op termijn 90% van de beroepsbevolking een werkplek heeft in Flevoland.

Opvallend is dat het aantal parttime banen behoorlijk is gestegen, namelijk met 10% in 2002, vooral in Almere en Zeewolde. Dat biedt perspectieven voor de lange termijn. Nu het economisch wat minder gaat en de werkloosheid oploopt blijkt het belang van de bestaande bedrijven en instellingen in Flevoland. Bijna driekwart van de banengroei vond bij hen plaats, aanzienlijk meer dan voorheen.

Daarom hecht gedeputeerde Andries Greiner van Economische Zaken er veel waarde aan dat het bestaande bedrijfsleven zoveel mogelijk wordt gefaciliteerd. Greiner wijst er verder op dat de cijfers over teruglopende groei over een langere termijn moeten worden bezien, voordat er zwaarwegende c0nclusies aan verbonden kunnen worden. Wel vindt hij het van belang dat juist nu er economische tegenwind is, de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in een stroomversnelling gebracht moet worden.

U kunt twee statistische publicaties hier downloaden.