Provincie Flevoland



Onderzoek SGBO: Flevoland is onmisbare schakel in Nederland

Utrecht, Amersfoort en Almere worden voor inwoners van de provincie Flevoland belangrijker als werklocatie, het belang van Amsterdam als plek waar Flevolanders een baan vinden neemt af. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Flevoland. Daarmee wordt het beeld bevestigd dat Flevoland in toenemende mate de schakel vormt tussen verschillende regios in Nederland en niet meer in hoofdzaak economisch overloopgebied is voor de regio Amsterdam. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten ziet het uitbouwen van de schakelfunctie van Flevoland als belangrijke taak voor de komende vier jaar.

De nieuwe cijfers over de relaties van Flevoland met het omliggende gebied zijn in kaart gebracht door SGBO, het onderzoeks- en adviesbureau van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het onderzoek is gekeken naar vijf elementen: verhuisbewegingen, bedrijfsvestigingen, pendelstromen, voorzieningengebruik en verkeer- en vervoersstromen. De provincie Flevoland heeft dit onderzoek laten uitvoeren in het kader van de plannen om Almere versneld door te laten groeien tot vijfde stad van Nederland, met een omvang van zon 350.000
- 400.000 inwoners.

Het provinciebestuur vindt het van belang dat bij de ontwikkelingen in Flevoland op langere termijn een eenzijdige gerichtheid wordt voorkomen. Daarom is het van belang dat SGBO in haar onderzoek constateert dat de inwoners van Flevoland in toenemende mate werkzaam zijn in steden als Utrecht, Amersfoort en ook Almere Uit de cijfers blijkt Flevoland, en met name Almere, nog wel steeds een
overloopfunctie vervult voor de regio Amsterdam en de Gooi- en Vechtstreek als het gaat om vestiging van mensen en bedrijven. Maar die overloopfunctie voor deze gebieden is wel aan het afnemen.

Verder komt uit de onderzoekgegevens naar voren dat de inwoners van Flevoland voor het gebruik van voorzieningen steeds meer oriënteren op de eigen gemeente of provincie; voor slechts zon 15 procent maken Flevolanders gebruik van voorzieningen in de direct omliggende gebieden (Gooi- en Vechtstreek, Amersfoort en voor de meer oostelijke delen van de provincie Overijssel en Gelderland). Die oriëntatie op de eigen regio zou aanzienlijk groter kunnen zijn, als het niveau van de voorzieningen (bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg, cultuur) gelijkwaardig zou zijn aan de rest van Nederland.

Op dit moment heeft het voorzieningenniveau in Flevoland een achterstand van circa 30 procent ten opzichte van het gemiddelde in Flevoland. Een inhaalslag in Flevoland is op zijn plaats, zo vindt het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland. Alleen met goede voorzieningen kan Flevoland met kracht zijn schakelfunctie tussen de Randstad en de rest van Nederland uitoefenen. Daar heeft de Nederlandse economie baat bij en daar hebben de inwoners van Flevoland baat bij.

De gegevens van het onderzoek van SGBO worden niet alleen betrokken bij het Integraal Ontwikkelsplan (IOP) voor de groei van Almere; de provincie gaat ze de komende jaren ook gebruiken bij het verder uitwerken van de relaties met omliggende regios en provincies.