Gemeente Smallingerland

Landschapspanelen in Noardlike Fryske Wâlden
25 juni 2003

Circa 700 boeren hebben hun krachten gebundeld in de vereniging Noardelike Fryske Wâlden Ze zetten zich in voor het behoud van het landelijke gebied tussen Drachten en Dokkum, met een totale oppervlakte van ongeveer 50.000 hectare. Hun doel is het gezamenlijk beheer van het hier aanwezige cultuurhistorische coulissenlandschap, waarvan houtwallen en elzensingels de hoofdstructuur vormen. Dit is het grootste elzensingelgebied in Europa. De totale lengte bedraagt 3000 km.

De Noardelike Fryske Wâlden bestaat uit zes verenigingen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Zij hebben op meerdere plaatsten in het gebied landschapspanelen geplaatst. Hierop staat informatie over het landschap en wat de boeren beweegt om zich in te zetten voor het behoud van cultuur- en natuurhistorie die het gebied rijk is. De Smallingerlandse Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer is Smelnes Singellân. Contactpersoon hiervan is B. Benedictus, tel: 34 14 75

Komt u op uw tocht tussen Drachten en Dokkum een landschapspaneel tegen, neem dan de moeite deze te bekijken, het is de moeite waard.