Dienstenbond CNV

De Goudse sluit vestiging in Utrecht
25-06-2003

De Goudse heeft aangekondigd haar vestiging in Utrecht te gaan sluiten. De ca. 350 personeelsleden zullen worden verplaatst naar Gouda. De operatie zal fasegewijs in de komende 1 à 1,5 jaar worden uitgevoerd. De Goudse heeft toegezegd de ondernemingsraad bij alle organisatorische stappen te zullen betrekken. De sociale effecten op het gebied van verhuizingen, reiskosten en reistijden zullen worden bestreden met een pakket maatregelen zoals bij de fusie/integratie 2,5 jaar geleden.

De sluiting zal ondermeer gepaard gaan met verdichting van werkplekken in het kantoor in Gouda, ingebruikname van het 'SIOM kantoorpand' in Gouda (dat De Goudse nog aan derden verhuurt) en mogelijk nog andere gebouwelijke maatregelen.
De aankondiging kwam overigens niet als een grote verrassing, enige tijd geleden was al besloten een afdeling die bij de fusie naar Utrecht was gegaan, terug te verplaatsen naar Gouda. De algehele sluiting in Utrecht grijpt echter dieper in, vele medewerkers zullen nu worden geconfronteerd met toegenomen reistijden en kosten. We hebben De Goudse dan ook enkele aanvullende maatregelen voorgesteld om de effecten voor de medewerkers verder te beperken. Dit betrekken we bij het verdere overleg over het Algemeen Sociaal Plan.

Algemeen sociaal plan
Na onze aankondiging over het starten van overleg over een algemeen sociaal plan voor De Goudse is het een tijd stil gebleven, althans naar u toe. Dat betekent niet dat het overleg hierover heeft stilgelegen, integendeel. Partijen zijn begonnen met het inventariseren van punten die we in het algemeen sociaal plan opgenomen willen zien. Daarbij is ook gekeken naar regelingen die we eerder c.q. elders hebben getroffen, die vertalen we dan zo goed mogelijk naar de actuele situatie van De Goudse. We hebben er bij uw werkgever op aangedrongen, niet slechts aandacht te schenken aan instrumenten voor concrete reorganisaties (met verwachte uitstroomeffecten) maar met name ook de loopbaanbegeleiding (interne mobiliteit) serieus op te pakken en wel met een eigen intern bureau daarvoor. Een goed opgezet loopbaan/mobiliteitsbureau kan medewerkers van dienst zijn bij het (her)oriënteren, het bepalen van hun verdere carrière bij De Goudse, instrumenten aanreiken, reorganisatie-uitstroom beperken en in goede banen leiden.

Ondernemingsraad
Bij alle overleggesprekken zijn ook twee leden van de ondernemingsraad aanwezig, opdat het meedenken, uitwisselen van ideeën/standpunten en het rekening houden met elkaars positie en rol, ook in de uitvoering van plannen, worden bevorderd. We zijn bijzonder tevreden met de wijze waarop dit tot dusverre loopt en hebben er vertrouwen in dat de goede samenwerking een blijvend karakter zal hebben. We zien elkaars rollen als complementair en zijn ervan overtuigd dat De Goudse als onderneming alle belang heeft bij effectieve samenwerking met haar interne en externe sociale gesprekspartners.

Hobbels
Op dit moment schonen we met De Goudse zoveel mogelijk technische punten op, waarna een lijstje van zwaardere onderhandelingsonderwerpen resteert. We gaan er vanuit dat alle partijen de intentie hebben ook de laatste hobbels samen te nemen, maar mede gelet op de onduidelijkheden die voortkomen uit door het kabinet aangekondigde voornemens m.b.t. WW, vertrekregelingen, vut en prépensioen, enz. is sprake van een bijzonder lastige discussie.
Op 26 juni aanstaande hopen we het overleg voorlopig af te ronden respectievelijk helder te hebben of we het op korte termijn eens kunnen worden. Is dat het geval, dan zullen we samen met De Goudse een week later bijeenkomsten in Utrecht en Gouda beleggen om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Mocht het overleg onverhoopt niet tot overeenstemming leiden, dan zullen we u ook dat tijdig laten weten.

Harmonisatie pensioenen
Kort na de zomervakantie zal overleg worden gevoerd over de pensioenharmonisatie van de ex-INGers. De Goudse heeft een voorstel op hoofdlijnen gedaan, dat de vakorganisaties bij hun pensioenspecialisten in de week leggen. Uiteindelijk zullen alle betrokkenen persoonlijke berekeningen van hun aanspraken moeten ontvangen, opdat zij ook zelf kunnen vaststellen dat van een gelijkwaardige regeling sprake is.
De Goudse heeft toegezegd een intern aanspreekpunt voor de pensioenen in te richten om vragen van medewerkers te kunnen beantwoorden. Uiteraard heeft het weinig zin om nu al vragen of individuele situaties voor te leggen, eerst moeten alle actuariële berekeningen en de collectieve kant van de pensioenregeling nader worden uitgewerkt. Zodra één en ander meer vaste vorm heeft gekregen zullen wij u nader informeren. Wij hebben De Goudse voorgesteld om samen met ING een praktische oplossing te treffen voor de pensioenen van ex-medewerkers die eerst van ING waren overgekomen en nadien weer bij ING in dienst zijn getreden.

Nut van lidmaatschap
Nog even dit. Juist in deze moeilijke tijd is het nuttig om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Voor vragen over dit bericht kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Ahmed Kansouh, tel: (010-2651111) of email: rotterdam@cnvdibo.nl.