Gemeente Utrecht


MEER TAXISTANDPLAATSEN IN BINNENSTAD VOOR MEER VEILIGHEID

De binnenstad van Utrecht krijgt meer taxistandplaatsen. Op korte termijn komen er op zeven locaties nieuwe standplaatsen bij, met name voor de nachtelijke uren. Ook komt er een gedragscode voor taxichauffeurs, als onderdeel van een convenant dat vandaag wordt ondertekend. Het doel van de gedragscode is dat chauffeurs zich correct gedragen in het verkeer en dat ze geen geluidsoverlast veroorzaken bij de standplaatsen. De maatregelen zijn bedoeld om de veiligheid in de binnenstad te verbeteren. Vandaag ondertekenen vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht, de regiopolitie Utrecht (district Paardenveld) en de Utrechtse taxibranche het convenant ´Taxi´s in de binnenstad van Utrecht: minder overlast, meer service´, waarin beide maatregelen zijn opgenomen. Uitbreiding van het aantal standplaatsen en duidelijker regels voor taxichauffeurs stellen de politie beter in staat de regels strikt te handhaven.

Aanleiding voor het convenant is dat uitgaan in de Utrechtse binnenstad veiliger moet worden. Tot nu toe loopt uitgaanspubliek dat 's nachts de taxi wil nemen, vanuit verschillende plekken in de binnenstad naar de Neude. Omdat daarbij vaak alcohol in het spel is, gaat dat nogal eens gepaard met geluidsoverlast en opstootjes. Ook gebeurt het dat uitgaanspubliek onderweg naar de Neude zelf slachtoffer wordt van kleine criminaliteit. Daarnaast zorgen grote aantallen taxi's op de Neude voor overlast.

De nieuwe standplaatsen zijn dichtbij de belangrijkste horecaconcentraties, te weten Janskerkhof, om de hoek bij de Nobelstraat op het Lucas Bolwerk, Domplein, Vredenburg en op de Stadhuisbrug. Bij de herinrichting van de Mariaplaats komend najaar komen ook daar een aantal taxistandplaatsen. Door de uitbreiding en spreiding van de standplaatsen is er altijd een taxi dichtbij en kunnen bezoekers aan de binnenstad snel een taxi nemen. Negen kleine tot middelgrote vrije taxibedrijven en de Utrechtse Taxicentrale (waarbij 67 bedrijven zijn aangesloten) ondertekenen het convenant. Dat betekent een dekking van ongeveer tachtig procent van alle taxi's die in de Utrechtse binnenstad rijden.

Omdat ruimte in de Utrechtse binnenstad schaars is, worden voor de nieuwe taxistandplaatsen plekken gebruikt die overdag vooral bestemd zijn voor laden en lossen. Voor de taxichauffeurs is een goede aanrij- en afvoerroute noodzakelijk waar veilig en volgens de verkeersregels kan worden gereden. Daarnaast moesten de standplaatsen dichtbij horecaconcentraties liggen. Omwonenden en andere belanghebbenden zijn al over de uitbreiding van de taxistandplaatsen geïnformeerd en hebben daarop kunnen reageren. In de komende weken wordt ook het uitgaanspubliek over de uitbreiding en spreiding van de taxistandplaatsen op de hoogte gebracht, onder andere via taxichauffeurs. Daarvoor is een folder met plattegrond gemaakt. Daarnaast start na de zomer een campagne met freecards en posters op toiletten van horecagelegenheden.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper van Riet, Stadhuis bestuurscommunicatie, tel. (030) 286 11 48.

Utrecht, 25 juli 2003.