Ingezonden persbericht

NGV-CG komt met alternatief voor eigen website

en brengt centrale database

BUNSCHOTEN, 20030625 -- De afdeling Computergenealogie van de NGV heeft een nieuwe website www.stamboom.nl ontwikkeld en geimplementeerd. Met behulp van deze nieuwe website kunnen gebruikers die vanuit hun genealogisch programma de beschikking hebben over een zogenaamde Gedcom-uitvoer (wereldwijde standaard voor uitvoer van genealogie programma's) en een via de site aan-gevraagd gratis account hun eigen genealogie en/of kwartierstaat op het Internet presenteren. Zo kan iedereen met weinig middelen toch zijn gegevens op het Internet publiceren.



De afd. Computergenealogie constateert dat met name de wat oudere stamboomonderzoekers minder belangstelling hebben voor het zelf bouwen van een website. Zij hebben echter vaak wel verstand met Gedcom. Deze nieuwe website dient als een alternatief voor een eigen website. Een bijkomend voordeel is dat alle gebruikers van de site in één database zijn geplaatst, zodat door de hele database en dus over alle gebruikers kan worden gezocht. Ook een grafschriftenproject behoort tot de mogelijkheden.


Voordat de gegevens naar www.stamboom.nl kunnen worden ge-upload dient de toekomstige gebruiker eerst een account aan te vragen. Indien men zelf niet in staat is het Gedcom-bestand te uploaden, kan het als bijlage van een e-mail aan de webmaster worden verzonden. De webmaster zal het Gedcom-bestand dan op de site importeren en het toegezonden bestand daarna vernietigen. Bij een eventuele verandering of uitbreiding van de stamboomgegevens en dus het Gedcom-bestand dient de gebruiker zelf zijn nieuwe Gedcom-bestand inclusief de daarbij behorende codes opnieuw te uploaden.
Om in verband met privacy-overwegingen niet alle gegevens op het internet te publiceren en om te voorkomen dat te veel gegevens (zoals notities) zichtbaar worden kan met behulp van een gratis programmaatje bepaalde gegevens uit een Gedcom-bestand worden gestript. De relaties blijven echter wel in tact, zodat zichtbaar blijft wie met wie gehuwd was.


Nadat een gebruiker zijn Gedcom-bestand heeft ge-upload blijft het bestand eigendom van de gebruiker en blijft hij daarover de baas. Aangevraagde accounts die langer dan één maand leegstaan worden verwijderd.


Voor een goede impressie van de mogelijkheden van wat er met deze software mogelijk is inclusief het gebruik van foto's kan op de site online worden gezocht in het bestand Poot op bijvoorbeeld 'Eric Robin Poot'. Klik op de gevonden Eric Robin Poot en na het nieuw geopende scherm op 'kwartierstaat'. Nu worden de gegevens van bijna alle personen als ook de kleine foto's raadpleegbaar.


Het gebruik van deze site is tot nu toe voor zowel leden als niet-leden gratis.


Over de NGV afdeling Computergenealogie

De afdeling Computergenealogie van de NGV wil de individuele genealoog ten dienste zijn bij genealogisch onderzoek en bevordert dit onderzoek door middel van de mogelijkheden, die de automatisering biedt. De afdeling geeft het tijdschrift, 'GensData', uit met onderwerpen die verband houden met de automatisering op het gebied van de genealogie. Daarnaast ontwikkelt zij programmatuur, bevordert het de geautomatiseerde ontsluiting van genealogische bronnen en biedt of verwijst naar geautomatiseerde genealogische bestanden. Daarnaast geeft de afdeling voorlichting en cursussen over het gebruik van geautomatiseerde middelen bij het onderzoek naar en het vastleggen van genealogische gegevens. Regelmatig worden afdelingsbijeenkomsten en landelijke genealogische computerdagen georganiseerd.
Tenslotte biedt de afdeling ondersteuning aan de Nederlandse Genealogische Vereniging op het gebied van de automatisering en stelt voor de andere afdelingen serverruimte beschikbaar





Ingezonden persbericht