Provincie Friesland


---


PERSBERICHT

Nummer: 132

Datum: 25 juni 2003

Vervolg Middelseerûte in gang gezet:

Friese Merenproject start Europese aanbesteding bruggen

De Provincie Fryslân heeft in het kader van het Friese Merenproject twee bruggen over De Zwette Europees aanbesteed. De aanbesteding betreft de Langlânsbrêge, ter hoogte van Dearsum en de brug Dillesyl bij het plaatsje Easterwierrum. Deze bruggen worden verhoogd naar een doorvaarthoogte van 2,50 meter. Woensdag 18 juni hebben zeven aannemers de inschrijvingen ingediend. De laagste inschrijving is gedaan voor 636.000,00 euro door Jansma Wegen en Milieu. De gunning is nu bij de provincie in beraad. Binnen twee maanden zal de gunning bekend gemaakt worden, vervolgens worden de werkzaamheden gestart. De verwachting is dat de twee bruggen voor 1 juni 2004 opgeleverd worden.

Langs de oostrand van Sneek, wordt een nieuwe vaarverbinding tussen De Zwette en de Sneeker Oudvaart gemaakt. Door deze nieuwe vaarweg ontstaat een rechtstreekse vaarverbinding tussen De Zwette en de Friese meren. Ter plaatse van de kruising van de nieuw te realiseren vaarweg met de provinciale weg N354 (Leeuwarderweg) komt een nieuwe brug. Verder noordwaarts over de Zwette, in het centrum van Scharnegoutum, wordt de brug Legedyk vernieuwd. De aanbesteding voor dit project zal later dit jaar plaatsvinden.

Vaartijd gehalveerd

De Middelseerûte is een van de historische vaarroutes van het Friese Merenproject die weer in ere wordt hersteld. Een aantrekkelijk alternatief voor varen over het drukke Prinses Margrietkanaal. Net als vroeger kunnen watersporters straks vanuit Leeuwarden en Franeker zonder omweg in het centrum van Sneek komen. Daarmee wordt de vaartijd gehalveerd. Vanaf het vaarseizoen 2005 is de Middelseerûte klaar voor de kleinere motorboten. De doorvaarhoogte van de route is dan 2,50 meter en de toegestane diepgang 1,30 meter. Momenteel worden er plannen gemaakt voor de verbetering van de recreatieve voorzieningen langs de Middelseerûte, zoals aanlegsteigers, fiets- en wandelpaden, etc. Bij de Middelseerûte zijn naast de betreffende gemeenten ook het Wetterskip Fryslân, Wetterskip Marne-Middelsee, de NNWB en het recreatieschap De Marrekrite betrokken.


---
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de Provincie Fryslân, telefoon: 058 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden via internet: www.fryslan.nl en www.friesemeren.nl.


---- --