Gemeente Utrecht


8,8 miljoen dagjesmensen in 2002

Utrecht mocht zich in 2002 verheugen op een groeiend aantal Nederlandse toeristen. De stad is na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de best bezochte stad van Nederland. Fun shoppen, horeca, bioscoopje pakken en bijwonen van evenementen zijn de belangrijkste activiteiten van deze bezoekers. De trend dat het grootste deel van de bezoekers van buiten de provincie Utrecht komt, heeft zich doorgezet.

Dit blijkt uit het onderzoek "Toeristisch Bezoek aan steden 2002", uitgevoerd door de Stichting Continu Vakantie Onderzoek. In het onderzoek over 2002 is speciale aandacht besteed aan de bereikbaarheid van de steden. Een groot deel van de dagjesmensen vindt Utrecht redelijk goed bereikbaar. 40% van de dagjesmensen komt met de trein. Deze mensen maken kennelijk dankbaar gebruik van het gegeven dat de stad als knooppunt van het Nederlandse spoorwegennet fungeert. Ook met de auto is Utrecht goed bereikbaar, alhoewel de stad net zoals de rest van de randstad minder scoort dan gemiddeld in Nederland.

Opvallend is bovendien dat 83% van de dagjesmensen die Utrecht bezoeken van buiten de provincie Utrecht komen.

Een infoblad over de onderzoeksresultaten van het Continu Vakantie Onderzoek is beschikbaar op de website van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Utrecht (www.utrecht.nl/economie) Ook andere toeristische onderzoeksrapportages zijn daar te raadplegen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Rhodé Bouter, Dienst Stadsontwikkeling, afdeling economische zaken, 030-286 48 83.

Utrecht 25 juni 2003.