Korps: Groningen, plaats: Diverse 25-06-2003
Weddenaar bekent 54 gevallen van hypotheekoplichting Woensdag 25 juni 2003

Een 36-jarige man uit Wedde heeft onlangs een volledige bekentenis afgelegd over 54 gevallen van oplichting en valsheid in geschrifte bij het verstrekken van hypothecaire leningen aan privé-personen. De politie deed het afgelopen half jaar onderzoek naar aanleiding van 27 aangiften van valsheid in geschrifte en oplichting. De Weddenaar werkte als tussenpersoon tussen een bank en zijn eigen bedrijf. Hij regelde in deze hoedanigheid voor een groot aantal mensen de hypotheek. Deze mensen wisten niet dat hun loonstroken en werkgeversverkla-ringen door de verdachte werden aangepast om de lening uiteindelijk te realiseren.

Angstgevoelens
De betreffende bank ontdekte na onderzoek in totaal 53 voltooide gevallen en één poging van oplichting en valsheid in geschrifte. Hiervan deed de bank aangifte bij de politie. Alle potentiële benadeelden zijn door de politie benaderd om aangifte te doen. Dit is in uiteindelijk 27 gevallen gebeurd. De overige slachtoffers deden geen aangifte, omdat ze angst hadden er financieel bij in te schieten. Zij waren er namelijk optisch op vooruitgegaan, maar zitten deze benadeelden wel 30 jaar vast aan de betreffende lening. Een behoorlijk aantal slachtoffers had reeds schulden en konden hun dure leningen en de hypotheek in een nieuwe hypotheek onderbrengen. Alle slachtoffers komen uit de provincies Groningen, Drenthe en Flevoland. Bij één familie was de oplichting van de verdachte wel heel erg schrijnend. Zij konden het door hun gekochte huis niet kopen, waarna zij letterlijk op straat kwamen te staan. Daarnaast moest de familie de verkoper van de woning een aanzienlijk geldbedrag betalen om onder de koop uit te komen. Voor veel benadeelden is het nog onduidelijk of men de hypotheek bij moeilijkheden kan blijven betalen.

Geen motief
De verdachte had geen duidelijk motief voor zijn
oplichtingspraktijken. De politie kon vaststellen dat hij bij elke afgesloten hypotheek 2,25% provisie opstreek en het voor hem zodoende aantrekkelijk was om hypotheken te verstrekken. In totaal kreeg de Weddenaar voor de 53 gevallen van oplichting en valsheid in geschrifte een provisie van ruim 175.000 Euro. Met aftrek van door hem gemaakte kosten komt dat neer op een minimaal voordeel van ruim 113.000 Euro. Alle banktegoeden van de verdachte zijn bevroren. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de oplichter.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)