Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-157

Den Haag, 25 juni 2003

Roemenië timmert aan de weg, maar de weg is nog lang

Minister Zalm en staatssecretaris Wijn van Financiën hebben hun lof uitgesproken over de vooruitgang die Roemenië heeft gemaakt in de omschakeling die nodig is om toe te kunnen treden tot de Europese Unie. Tegelijkertijd benadrukten ze dat Roemenië nog een behoorlijke slag moet maken. Dit gaven zij aan tijdens een bezoek van de Roemeense minister van Financiën Tanasescu aan Nederland.

Op 24 juni jl. bracht de Roemeense minister van Financiën Mihai Tanasescu een bezoek aan Nederland. Daarbij had hij ontmoetingen met minister Gerrit Zalm en staatssecretaris Joop Wijn. Belangrijk onderwerp bij deze gesprekken was de voortgang van Roemenië in het onderhandelingsproces voor toetreding tot de Europese Unie. Roemenië streeft ernaar in 2007 tot de Unie toe te treden en hoopt daarvoor eind 2004, tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap, de onderhandelingen af te ronden. De Europese Raad van Thessaloniki heeft zich onlangs ervoor uitgesproken Roemenië in haar inspanningen te ondersteunen. Nederland zal steun aan Roemenië blijven geven in de vorm van technische bijstand.

Beide Nederlandse bewindslieden spraken hun lof uit over de vooruitgang die Roemenië in de afgelopen periode heeft gemaakt en wezen op het belang van een adequate voorbereiding. Het in de herfst verschijnende voortgangsrapport van de Europese Commissie zal belangrijke informatie hierover verschaffen. In het gesprek met staatssecretaris Wijn kwamen ook de fiscale aspecten van een zich snel ontwikkelende economie aan de orde.