Gemeente Breda

Persberichten

25-06-2003

Voorbereidingen deelproject Nieuwe Dorpsrand Teteringen van start

De ontwikkeling van de woonwijk De Nieuwe Dorpsrand in Teteringen gaat binnenkort van start. Door in te stemmen met de projectdefinitie geeft het college van burgemeester en wethouders het startsein voor de concrete voorbereidingen voor de bouw van deze woonwijk op de Vinex-locatie Teteringen.

Na de gebieden Om de Haenen en Stadsdonken is dit het derde project dat opgestart wordt. Er wordt uitgegaan van de ontwikkeling van vijf clusters woningen aan de westzijde van het dorp (775 woningen) en een cluster van ongeveer 75 woningen aan de oostzijde van de Oosterhoutseweg. De nieuwe woonwijk sluit aan op de bestaande bebouwing van Teteringen.

Uitgangspunten
Op 27 mei 1999 heeft de gemeenteraad het structuurplan Breda Noordoost/Teteringen vastgesteld. Hierin zijn voor het gebied De Nieuwe Dorpsrand de volgende opgaven geformuleerd:
* Een woonbuurt met circa 850 woningen

* Het woonmilieu is landelijk wonen temidden van groen
* Evenwicht tussen bestaande en nieuwe dorpsrand
* Een multifunctioneel centrum, inclusief een basisschool
* Een school voor VMBO (ROC/Florijncollege) aan de oostzijde van de Oosterhoutseweg

* Landgoedachtige bedrijven aan de zuidoostzijde

Op basis van het structuurplan is in september 2002 het bestemmingsplan Nieuwe Dorpsrand en Waterakkers vastgesteld. Dit bestemmingsplan is op 22 april 2003 door Gedeputeerde Staten goedgekeurd.
Bij de ontwikkeling van het gebied is er vooral veel aandacht voor particulier opdrachtgeverschap, consumentgericht bouwen en duurzaam bouwen. Ook de relatie van de Nieuwe Dorpsrand met het gebied Waterakkers vormt een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling van dit deel van Teteringen, vooral wat betreft de waterhuishouding en de doorgaande fietsroute BredaHoge VuchtTeteringen.

Planning
In september 2004 start de woningbouw van het cluster aan de oostzijde van de Oosterhoutseweg. De clusters aan de westzijde volgen daarna. De verwachting is dat hier de woningbouw vanaf november 2004 kan starten.

Breda, 25 juni 2003