BOUWRADIUS

Nederlandse metselaar wint gouden medaille bij WK

Metselaar Arnold Ros (19) uit Sprundel heeft bij de WorldSkills wedstrijden in Sankt Gallen een gouden medaille veroverd. Samen met de Koreaanse deelnemer SuingWon An toonde hij zich bij het WK van het Vakmanschap de sterkste van in totaal 17 deelnemers. Aanstaande zaterdag 28 juni keert Arnold terug in Nederland en wordt hij als wereldkampioen gehuldigd in het Gelredome in Arnhem. Arnold Ros was in ons land eerder al winnaar van de Zilveren troffel en werd vorig jaar Nederlands kampioen metselen.

Arnold scoorde vooral punten met een hele goede maatvoering, strak en haaks werk en een prima planning. Als enige deelnemer maakte hij geen uitslag op ware grootte voor het tweede onderdeel, een muur met veel schuin metselwerk onder vijf verschillende hoeken, wat veel tijdwinst betekende. Het werkstuk bestond verder onder meer uit muur met venster, blokkenmetselwerk met een troffel erin en een staande ronde rollaag met straatwerk.

Van de overige bouwdeelnemers behaalde Daniël van Reen (20, Klarenbeek) een vijfde plaats bij het bouwtimmeren. Het leverde hem een diploma voor excellent vakmanschap op. Natuursteenbewerker Jimmy Beijers (19, Winterswijk) werd achtste en tegelzetter Nick van Etten (18, Heerhugowaard) vijftiende.

De Nederlandse delegatie, die uit 32 deelnemers bestond, behaalde in totaal vijf medailles. Naast de gouden medaille voor Arnold Ros behaalde ook het Nederlandse MTC-Team, dat een technische installatie moest bouwen, goud. Er was zilver voor autoschadehersteller Patric van Eck. Autospuiter Irfan Rahimbaks en Web-designer Hayo Behtlehem wonnen brons.

Aanstaande zaterdag 28 juni staan de Nederlandse deelnemers aan de WorldSkills opnieuw op een podium. Dan in de Gelredome in Arnhem. Om 14.30 uur wordt de ploeg feestelijk onthaald. Staatssecretaris van Onderwijs Annette Nijs en Loek Hermans, officieel gedelegeerde namens Nederland bij WordSkills, en Lodewijk de Waal (FNV) spreken de jonge vakmensen dan toe.