Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Landelijke controle op milieucertificaat voor verf- en lakspuiters (25-6-2003)
---
De VROM-Inspectie controleert in de zomermaanden onaangekondigd 75 meubel - en timmerfabrikanten in het land. De Inspectie gaat na of de in de branche werkzame verf - en lakspuiters beschikken over het verplichte milieucertificaat. Ook wordt gekeken of bedrijven zich houden aan de regels om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

De bedrijfsbezoeken stemt de VROM-Inspectie af met de gemeenten. Een sanctie volgt als tijdens een controle blijkt dat niet gecertificeerd personeel toch spuitwerkzaamheden uitvoert. Dat kan een dwangsom en/of een proces-verbaal zijn. Na de zomer presenteert de VROM-Inspectie de resultaten van deze handhavingactie.

Werknemers die zich bezighouden met verfspuitwerkzaamheden moeten sinds 1 februari 2003 in bezit zijn van het zogeheten milieucertificaat verf - en lakspuiten. Dit certificaat is onderdeel van het Besluit vluchtige organische stoffen (VOS), dat sinds 1 februari 2000 van kracht is, en bedoelt om de uitstoot terug te dringen. Vluchtige organische stoffen zijn schadelijk voor mens en milieu, want ze veroorzaken smogvorming en zure regen.

Vanaf 1 februari 2004 worden ook eisen gesteld aan de te gebruiken apparatuur.

De verplichte certificering van het personeel geldt niet voor bedrijven die kunnen aantonen dat op jaarbasis niet meer dan 1000 kilogram verf wordt verspoten met een gebruik van maximaal 250 kilogram aan vluchtige organische stoffen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11120&site=persbericht )


---