Ingezonden persbericht

Persbericht 25 juni 2003

Noordzee ministers willen beschermde gebieden op zee

Stichting De Noordzee is tevreden dat de Europese milieuministers vanmiddag in Bremen hebben besloten voor 2010 een netwerk van beschermde gebieden in zee in te stellen. Deze zijn nodig om herstel van soorten en leefgebieden in zee mogelijk te maken. Op het Nederlandse deel van de Noordzee zijn er vijf bijzondere gebieden: de Klaverbank, Friese Front, Doggersbank, Centrale Oestergronden en de kustzone.

De ministers waren vandaag in Bremen om te onderhandelen over een aanpak van de problemen in de Noordzee en de aangrenzende Europese zeeën.

Voorafgaand aan deze conferentie werd al jaren gewaarschuwd dat het slecht gaat met de natuur in de Noordzee. Door vervuiling, intensieve visserij en toenemend gebruik van de zee hebben met name lang levende soorten, zoals bijvoorbeeld haaien en roggen, het moeilijk. Leefgebieden van deze soorten, die over het algemeen langzaam voortplanten en gevoelig zijn voor bodemberoering, moeten volgend de ministers hersteld worden door een gebiedsgerichte aanpak.

Stichting De Noordzee heeft samen met haar Europese koepelorganisaties Seas at Risk (SAR) en het WNF aangedrongen op de instelling van beschermde zeegebieden.

De natuurgebieden in zee moeten volgens de ministers voor 2006 geïdentificeerd worden. In 2010 moet dit een operationeel netwerk vormen. In Nederland zijn er minimaal vijf potentiële beschermde zeegebieden de Klaverbank, Friese Front, Centrale Oestergronden, de Doggersbank en de Kustzone. De Nederlandse ministeries onderstrepen de belangrijke natuurwaarden van deze gebieden.

De vijf gebieden zijn bijzonder vanwege het voorkomen van onder andere zacht koraal, zeldzame scheldieren, roggen, haaien en dolfijnen.

Over de rest van de uitkomsten van de ministersbijeenkomst is Stichting De Noordzee minder te spreken. De milieuministers uit alle landen aan de Noordzee en de Oostzee hadden de kans om duidelijke afspraken te maken om de huidige problemen met overbevissing en vervuiling door de scheepvaart aan te pakken. Tot ergernis van de milieuorganisaties schoven de ministers op deze terreinen alle beslissingen door naar Brussel.


- Seas at Risk is een Europese federatie waarin mariene organisaties samenwerken. Nederland wordt vertegenwoordigd door de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee.
- Op www.noordzee.nl staat een uitgebreide kaart met de beschermde gebieden, zie ook attachment
- Voor informatie: Michel Langendijk 030 2340016 en 06 - 55942646

Drs. M. Langendijk (Communicatie en Strategie)
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 en 06 - 55942646, fax: 030 - 2302830 http://www.noordzee.nl