Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
25 juni 2003 c048

Optreden Tiësto onverantwoord

Het voorgenomen optreden van DJ Tiësto tijdens de Vierdaagsefeesten kan geen doorgang vinden. Dit in verband met onverantwoorde risico's voor het massaal hierop afkomende publiek die hierbij zouden ontstaan. Hetzelfde geldt voor twee andere voorgenomen optredens van op dit moment zeer populaire DJ's, Dana en Ferry Corsten.

Tijdens de Vierdaagsefeesten bezoeken in één week meer dan één miljoen mensen Nijmegen om te genieten van talloze gratis optredens. Het organiserend Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN), de gemeente Nijmegen, de plaatselijke brandweer, politie en hulpdiensten zorgen er voor dat deze feesten veilig en verantwoord kunnen worden gevierd.

Recent is bekend geworden dat organisator The Matrixx overwoog om landelijk en internationaal bekende DJ's op het haar toegewezen podium onder de Waalbrug te laten optreden. Als topact had The Matrixx een optie genomen op een optreden van de internationale top-DJ Tiësto, die onlangs nog moeiteloos het gehele Gelredomestadion vulde.

Naar aanleiding van dit mogelijke optreden is op verzoek van alle betrokken partijen door twee onafhankelijke bureaus (Mojo Concerts en ID&T) een inschatting gemaakt van de te verwachten bezoekersaantallen. Tegelijkertijd hebben veiligheidsdeskundigen van de brandweer en politie een nadere inschatting gemaakt van het maximaal aanvaardbare aantal bezoekers op deze locatie.
De beperkte ruimte en ligging aan het water langs een steil talud heeft ernstige beperkingen voor de aanwezige vluchtwegen en toegang voor hulpdiensten. Daarmee kan dit terrein maximaal drieduizend bezoekers herbergen.

De te verwachten bezoekersaantallen bij deze optredens overschrijden dit aantal echter ruimschoots tot vele malen. Het risico dat mensen toch proberen een glimp van het optreden op te vangen, brengt daarbij onverantwoorde risico's met zich mee. Bij onverhoopte calamiteiten kunnen mensen geen veilig heenkomen meer vinden en kunnen hulpverleningsinstanties het terrein niet meer bereiken.

Als gevolg hiervan zien de gemeente Nijmegen en het ACBN dan ook geen ruimte de voorgenomen optredens door te kunnen laten gaan. Andere door The Matrixx georganiseerde optredens kunnen wel gewoon doorgang vinden. The Matrixx zoekt naar vervangende artiesten voor de afgelaste optredens.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.