STICHTING RIONED

Het ene riool is het andere niet

Gemeenten kunnen hun rioleringstaken verbeteren door kritisch naar hun eigen organisatie én naar die van andere gemeenten te kijken. Benchmarking is daarvoor een geschikt hulpmiddel. Dit blijkt uit het rapport 'Het riool vergeleken' dat de heer Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vandaag ontving.

Gemeenten willen weten hoe hun rioleringszorg er voor staat. Het antwoord is te vinden door naar andere gemeenten te kijken. Verschillen vinden de rioleringsbeheerders van 39 gemeenten niet vanzelfsprekend. Zij willen doorgronden hoe die verschillen feitelijk veroorzaakt worden en hoe werkzaamheden beter zouden kunnen. Dit vergelijkingsproces, benchmarking genoemd, biedt inzicht in de oorzaak van verschillen. Dat is de impuls voor verbetering.

Geen enkele gemeente scoort op alle vergelijkingsfactoren als beste of slechtste. Daar gaat het ook niet om. Benchmarking signaleert verschillen in prestaties, werkwijzen en kosten. Gemeentegrootte, de mate van verstedelijking en bodemgesteldheid blijken slechts een beperkte invloed te hebben op meetbaar gemaakte 'rioleringsprestaties'. Vooral in de aanpak door de gemeente zelf liggen kansen om de rioleringszorg op een hoger plan te brengen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de klachtenafhandeling en de mate van onderbouwing van concrete maatregelen. De uitgaven variëren fors maar zijn sterk afhankelijk van de toestand van het riool en de vereiste milieumaatregelen. Gemiddeld is 65% van de milieumaatregelen gerealiseerd. 20% van de projecten komt vanwege geld- en personeelsgebrek niet volgens planning gereed.
In de komende jaren zal de benchmark rioleringszorg structureel worden uitgevoerd zodat nog meer gemeenten van elkaar kunnen leren.

Gemeenten die aan de benchmarking rioleringszorg hebben deelgenomen: Aalten, Alkmaar, Amsterdam (DWR), Apeldoorn, Barendrecht, Bennebroek, Breda, Bussum, De Ronde Venen, Delft, Den Haag, Deurne, Diemen, Dordrecht, Haarlemmermeer, Halderberge, Heerenveen, Heerhugowaard, Heerlen, Helden, Hoorn, Katwijk, Lochem, Nijmegen, Oosterhout, Oss, Ouder-Amstel, Renkum, Ridderkerk, Rotterdam, Scheemda, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Veghel, Venlo, Voorschoten, Wijk bij Duurstede, Zoetermeer