KENNISNET

Website FiloBytes winnaar ThinkQuest uit de Kunst 2003

Tijdens de finale op woensdag 25 juni jl. in de School voor de Toekomst in Den Bosch is het team met de website FiloBytes door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de webstrijd ThinkQuest uit de Kunst 2003. De winnaars namen de hoofdprijs van euro 20.000 en een 5-daagse masterclass uit handen van Evert J.M. Douwes van de Gebr. Douwes Fine Art in ontvangst.

FiloBytes
Het winnende team van de Academie voor Beeldende Vorming, Visuele Communicatie/Informatie uit Tilburg en de Katholieke Universiteit uit Leuven brengt het onderwerp filosofie op een creatieve, originele en interactieve manier onder de aandacht. De vakjury heeft bewondering voor de ontwerpkeuze van de makers. Het team is uitstekend geslaagd in het bouwen van een grappige visuele en interactieve website waar het onderwerp filosofie als infotainment wordt aangeboden. Aan deze website hebben gewerkt Michiel Corten, Bart Waalen, Pieter Wels en Woody Veneman (Academie voor Beeldende Vorming, Visuele Communicatie/Informatie uit Tilburg) en Helder de Schutter (Katholieke Universiteit Leuven).

Hoge kwaliteit inzendingen
De jury is van mening dat de kwaliteit van de ingeleverde websites dit jaar duidelijker hoger ligt dan vorig jaar. De websites zijn veel meer tot één geïntegreerd geheel uitgebouwd, conceptueel, informatief en artistiek sterker. Ook de ontwerpkeuze was origineler en verrassender. Wel bleek de techniek voor veel teams nog steeds wat lastig onder de knie te krijgen. Er is bijvoorbeeld veel gewerkt met Flash maar niet altijd op een zinvolle manier. Ook was de navigatie en het laden soms een tijdrovende aangelegenheid. De onderlinge verschillen in kwaliteit tussen de websites waren kleiner, waardoor het dit jaar moeilijk was om de winnaars te bepalen. De onafhankelijke voorzitter van de vakjury was Marlies Wijnen, sinds twee jaar vaste voorzitter van de vakjury van ThinkQuest.

Overige prijswinnaars
Naast de hoofdprijs heeft de vakjury ook een 1e prijs, 2de prijs, 3e prijs en verschillende aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan de websites met de onderwerpen agressie, de verwondering van het zien, kleur, fabels, zelfstandig wonen, ontmoetingsplaats voor doven en slechthorenden, insecten, waanzien en emoties.

Finale
De finale van ThinkQuest uit de Kunst 2003 heeft plaatsgevonden op woensdag 25 juni in de School voor de Toekomst in Den Bosch. Alle 33 teams hebben hun website gespresenteerd aan vakjury en genodigden. De presentatie van deze dag lag in handen van Evert J.M. Douwes van Gebr. Douwes Fine Art uit Amsterdam. De internationale salsaband Laeticia Y Su Rumbadama heeft gezorgd voor de muzikale omlijsting.

ThinkQuest webstrijden
ThinkQuest daagt iedere scholier, leerling, student en docent in Nederland via webstrijden uit om educatieve, creatieve en interactieve websites te maken. Naast ThinkQuest uit de Kunst zijn er de webstrijden ThinkQuest voor de Klas, voor studenten en docenten basisonderwijs en voortgezet onderwijs, ThinkQuest voor Leerlingen uit het voortgezet onderwijs en de beroeps- en volwasseneducatie en ThinkQuest Junior voor kinderen van basisscholen. Op deze innovatieve manier wil ThinkQuest het gebruik van internet in het onderwijs stimuleren en biedt daartoe faciliteiten, begeleiding en ondersteuning.

ThinkQuest en Kennisnet
ThinkQuest is een label van Kennisnet. Kennisnet is dé internetorganisaties van en voor het onderwijs. Kennisnet levert toegankelijke, educatieve content en onderwijsinformatie voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Daarnaast stimuleert Kennisnet de inzet van ICT in onderwijsprocessen door op de portal (www.kennisnet.n) technische hulpmiddelen, praktische ondersteuning en aansprekende inhoud te bieden voor verschillende (innovatieve) leer- en wervormen. Met kennisnet.nl sta je er nooit alleen voor!

Meer informatie over de winnaars van ThinkQuest uit de Kunst is te vinden op
www.thinkquest.nl (Finaledag uit de Kunst 2003)

Meer informatie over Kennisnet is te vinden op
www.thinkquest.nl

Noot aan de redactie (