Socialistische Partij

Dak- en thuislozen protesteren in Den Haag

25-06-2003 * Tijdens een gezamenlijk ontbijt hebben op uitnodiging van het actiecomité Onderdak zo'n 120 daklozen voor het gebouw van de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor hun moeilijke situatie. Het Comité Onderdak presenteerde een 10-puntenplan.

Comité- en SP-Tweede-Kamerlid Agnes Kant: "De groeiende dakloosheid is een schande voor onze rijke samenleving. Toch komt het kabinet Balkenende II met plannen die het aantal daklozen alleen maar sneller zal doen toenemen. Het trekt ook geen cent extra uit voor voorzieningen om een terugkeer naar wonen en werk mogelijk te maken. Het Comité Onderdak kan dat niet accepteren."

foto Comité Onderdak met daklozen uit het hele land aan de ontbijttafel

foto Gezond programma-onderdeel: potje voetbal met het Nederlandse Daklozenteam

foto SP-Kamerlid Agnes Kant presenteerde het 10-puntenplan

HET 10-PUNTENPLAN: 1. Er moet een zorgplicht komen voor gemeenten: de verplichting om voldoende en adequate opvang te regelen. 2. Er dienen daklozenteams ingesteld te worden die actief daklozen benaderen en adequate hulp bieden. 3. Het recht op wonen moet erkend worden, en voorkomen moet worden dat mensen op straat gezet worden zonder alternatief. 4. Er dient meer aandacht te komen voor preventie, met name bij jongeren. 5. De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg moeten aangepakt worden. 6. Een nazorgplicht voor instellingen moet ingesteld worden. Niemand mag ontslagen worden zonder begeleiding. 7. Er moeten voldoende en gespecialiseerde sociale pensions komen, gericht op specifieke groepen zoals verslaafden en psychiatrische patiënten. 8. Alle opvang moet 24 uur open zijn, met een onbeperkte verblijfsduur. 9. In bijzondere gevallen moeten er op de persoon afgestemde programma's komen voor verstrekking van drugs. 10. In de opvang moeten mogelijkheden komen voor resocialisatie-projecten, woningen voor ex-daklozen en "startgeld" van sociale diensten.

Het Comité Onderdak: Frans Bezemer, manager dag- en nachtopvang Havenzicht en Van Speyk Rotterdam, prof. Paul Heijendael, Agnes Kant, Tweede Kamerlid SP, John Kruijsbergen, ex-dakloze en straatadvocaat Rotterdam, Anton Kleijer, coördinator stichting dak- en thuislozenopvang Harderwijk, René Slotboom, straatadvocaat Amersfoort, Bert Voskuil, journalist en schrijver van het boek "Dakloos". zie ook Steun het 10-puntenplan en het comité Onderdak!

zie ook Actieplan Onderdak zie ook Dossier Onderdak