Dienstenbond CNV

Overgang DC Twello Coopcodis heeft consequenties 25-06-2003

Het distributiecentrum (DC) van CoopCodis in Twello zal in oktober overgaan naar het DC in Deventer. Dit brengt de nodige consequenties met zich mee. Begin juni spraken wij uw werkgever hierover

Vanaf 1 oktober a.s. zullen de distributie-activiteiten die nu nog in Twello plaatsvinden, worden overgeheveld naar het Freshhouse-DC in Deventer. Vanaf half oktober a.s. zal dat betekenen dat het werk helemaal is overgeplaatst van Twello naar Deventer. Hoewel het om een verhuizing gaat over een kleine geografische afstand, zal een en ander toch wel gevolgen hebben voor de werknemers in Twello.

Efficiencyslag
Omdat er meer ruimte beschikbaar is in Deventer zal er sowieso een efficiencyslag plaats kunnen vinden wat gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. Werknemers komen niet gedwongen zonder werk te zitten, maar als tijdelijke contracten aflopen, worden ze over het algemeen niet verlengd. Het is niet zo dat niet alle tijdelijke contracten worden verlengd.
Iemand die nu een contract heeft dat loopt van 1 januari tot en met 31 december gaat mee over naar Deventer; het contract loopt van rechtswege af (dus ontslag geven of opzeggen is niet nodig) op 31 december. Zo lang blijft diegene dan in ieder geval in dienst. Mogelijk is er een kans om langer in dienst te blijven, maar dat zal niet de regel zijn.

Vijf arbeidsvoorwaardenregelingen
Binnen CoopCodis is er sprake van 5 verschillende CAOs; we zetten ze hieronder even voor u op een rijtje:


1. de CAO voor het levensmiddelenbedrijf (voor de supermarkten)
2. de CAO voor de groothandel in Levensmiddelen
3. de CAO voor het slagersbedrijf

4. de CAO voor het bakkersbedrijf

5. de CAO voor de groothandel in aardappelen, groenten en fruit (bij Freshhouse).

Dat is zeker op termijn een ondoenlijk grote hoeveelheid aan CAOs. Praktisch kan en zal het zelfs zo zijn dat, na de verhuizing, twee medewerkers naast elkaar werken, hetzelfde werk doen en tegelijkertijd onder twee verschillende CAOs vallen. Dat is een situatie die (op langere termijn) niet voort kan bestaan. Daarom wil CoopCodis met de vakbonden overleggen over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. CNV Dienstenbond zal dat overleg voeren namens de werknemers van CoopCodis/Freshhouse die georganiseerd zijn. Wilt u dus direct invloed uitoefenen op uw arbeidsvoorwaarden en bent u nog geen lid van CNV Dienstenbond, meldt u zich dan aan als lid van de bond.

Het vervolg
CoopCodis maakt een inventarisatie van de verschillen tussen de CAO voor de Groothandel in Levensmiddelen (die straks dus gaat gelden voor alle werknemers in Deventer met uitzondering van die in het Transport) en de CAO voor de Groothandel in Aardappelen, Groenten en Fruit. Als die vergelijking op papier staat, zullen we het overleg starten, waarbij het de bedoeling van CNV Dienstenbond is dat u er niet op achteruit gaat.
Het zal niet zo zijn dat alles bij het oude blijft, maar als er een verslechtering optreedt, dan moet deze worden gecompenseerd door een verbetering elders in het arbeidsvoorwaardenpakket.

Functiewaardering en loongebouw
Per 1 juli 2003 moet op grond van de afspraken in de CAO voor de Groothandel in Aardappelen, Groenten en Fruit functiewaardering worden ingevoerd. Als het goed is, zijn de medewerkers van Freshhouse hierover al geïnformeerd. Heeft u vragen, belt u dan met de bond. Ook het nieuwe loongebouw zal per 1 juli as. gewoon worden ingevoerd voor deze medewerkers. Als er geharmoniseerd gaat worden, dan gaan we dus uit van de reële situatie zoals die ook volgens de CAO zou moeten zijn.

Meepraten?
Dat kan; leden van CNV Dienstenbond tellen mee. Dat kan door een berichtje te sturen aan de onderhandelaar Aletta Bulsink op het kantoor te Apeldoorn: apeldoorn@cnvdibo.nl.
Als kaderlid bent u nog dichter betrokken op het onderhandelingsproces doordat u tijdens de onderhandelingen steeds wordt geïnformeerd en naar uw mening wordt gevraagd.
Als u belangstelling hebt om het onderhandelingsproces 'dichtbij het vuur' mee te maken, belt u dan even met Aletta Bulsink.

Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen over dit bericht? Neem dan contact op met uw bestuurder, aletta Bulsink, tel: (055)5772640 of email: apeldoorn@cnvdibo.nl.