Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Actualiteit

Conjunctuurmeting bouwnijverheid mei 2003


---

Meer dan de helft van de bedrijven in de gww heeft te weinig werk

In mei 2003 beoordeelt iets meer dan de helft van de bedrijven in de grond-, water en wegenbouw de werkvoorraad als klein in verhouding tot de omvang van het bedrijf. Iets minder dan de helft vindt de werkvoorraad normaal; geen enkel gww-bedrijf beoordeelt de werkvoorraad als groot. Ruim een kwart van de gww-bedrijven ondervindt dan ook stagnatie in de voortgang van de werkzaamheden als gevolg van gebrek aan orders.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw is het oordeel over de werkvoorraad minder negatief. Bijna een kwart van de b&u-bedrijven beoordeelt de werkvoorraad als klein en 8% als groot. Voor 15% van de b&u-bedrijven is gebrek aan orders de belangrijkste stagnatieoorzaak.

De slechte vooruitzichten in de gww hebben ook gevolgen voor het personeel: Meer dan de helft van de gww-bedrijven verwacht de komende maanden een daling van het personeelsbestand. De b&u-bedrijven zijn in hun verwachtingen over de ontwikkeling van het personeelsbestand minder negatief. In deze sector verwacht 6% van de bedrijven nog in omvang te groeien, terwijl 17% een daling van het personeelsbestand voorziet. Een jaar geleden was in beide sectoren het aandeel bedrijven, dat een stijging van de personeelsomvang verwachtte groter dan het aandeel dat rekening hield met een daling.

In mei 2003 verwachten meer bedrijven een daling dan een stijging van de afzetprijzen. In de gww verwacht bijna één vijfde van de bedrijven een daling van de afzetprijzen. In de wegenbouw geldt dit zelfs voor een kwart van de bedrijven.

De omvang van de orderportefeuille is in de b&u in mei 2003 gedaald met 0,1 maand tot 7,2 maanden. Deze daling werd vooral veroorzaakt door een daling in de subsector woningbouw. Figuur 1 laat zien dat de orderportefeuille in de b&u het laagste niveau van de afgelopen drie jaar heeft bereikt. Gezien alle negatieve uitkomsten voor de gww in deze conjunctuurmeting is het opmerkelijk, dat de orderportefeuille in deze sector licht is gestegen tot 4,3 maanden. Uit figuur 2 blijkt dat de orderportefeuille in de gww voor het eerst sinds september 2002 niet verder is gedaald.

De orderportefeuille in de hele bouwnijverheid is in mei 2003 gedaald met 0,1 maand tot 6,6 maanden.

Deze gegevens blijken uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van mei 2003 van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid. Deze meting wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Aan de conjunctuurmeting verlenen ruim 400 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Tabel 1

Zie het origineel http://www.eib.nl/ShowActualiteit.cfm?ID=162