Socialistische Partij

`Minister Verdonk mag uitspraak rechter niet negeren'

25-06-2003 * SP-Kamerlid Jan de Wit eist dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) haar beslissing herziet om rond de sluiting van 36 asielzoekerscentra de belangen van schoolgaande kinderen te negeren. Eerder dit jaar besliste de president van de rechtbank in Leeuwarden dat rekening moet worden gehouden met belangen van schoolgaande asielzoekers.

In de zaak van het COA tegen de asielzoekers op Ameland werd uitgemaakt dat het COA schoolgaande kinderen niet onnodig heen en weer mag plaatsen. SP-Kamerlid Jan de Wit heeft in een debat met Verdonk aandacht gevraagd voor deze jurisprudentie. "De minister legt de uitspraak van de rechter naast zich neer, als zij stelt dat het COA geen rekening kan houden met andere belangen dan zuiver logistieke en financiële. Daar heeft zij het recht niet toe en deze handelwijze is zonder meer laakbaar te noemen. Ze lokt zo nieuwe rechtzaken uit en dat kan nooit de bedoeling zijn van overheidsbeleid."

De minister heeft ook geen oog voor de belangen van asielzoekers als het gaat om studie, werk en medische behandeling, zelfs niet als zij al een status en dus een zekere toekomst in Nederland hebben. Verdonk zegt dat alleen in medische noodsituaties eventueel uitstel zal kunnen worden verleend. Studie en werk zijn geen reden om een asielzoeker zodanig over te plaatsen dat voortzetting van de baan of de opleiding mogelijk is. Jan de Wit: "We zullen ook voor deze zaken de Tweede Kamer vragen om een principiële uitspraak. Verhuizen kan noodzakelijk zijn en wij vragen niet om dure opvanglocaties open te houden als er niemand inzit. Maar deze nieuwe minister mag met deze verhuisplannen de algemene norm van humaniteit niet overboord zetten."

zie ook Actueel Kamernieuws