VNG

Gemeenten vergelijken rioleringszorg

Persbericht Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Gemeenten vergelijken rioleringszorg ter verbetering van het systeem

Gegevens en methoden die gemeenten gebruiken bij de rioleringszorg blijken prima vergelijkbaar en daarmee uitwisselbaar. Tot die conclusie is een groep van 39 gemeenten gekomen, die deel heeft genomen aan een zogenoemde pilot-benchmark, die onder verantwoordelijkheid is uitgevoerd van de Stichting RIONED. De benchmark heeft een aantal aanknopingspunten opgeleverd, waarmee gemeenten hun rioleringszorg kunnen verbeteren. Het rapport van de Stichting RIONED, Het riool vergeleken 39 gemeenten rioleren door benchmarking, is vandaag aangeboden aan VNG-voorzitter Deetman. Via uitwisseling van kennis en onderlinge samenwerking kunnen gemeenten die verbeteringsslag tot stand brengen.

De VNG is betrokken geweest bij het opstellen van de benchmark, die de vereniging als een belangrijk leerinstrument voor gemeenten ziet. De VNG is bezig de verschillende toepassingsmogelijkheden van prestatievergelijking te onderzoeken en moedigt daarom ook andere gemeenten aan om deel te nemen aan de benchmark rioleringszorg. Die krijgt waarschijnlijk begin 2004 een vervolg.De VNG is van mening dat gemeenten zelf de verantwoordelijkheid hebben om prestaties zoveel mogelijk zichtbaar te maken voor de burgers. Een benchmark biedt bovendien gelegenheid om van de ervaringen van andere gemeenten te leren en daarmee tot een verdere professionalisering te komen.

Binnen de rioleringszorg, die tot de kerntaken van de gemeente behoort, moeten de komende jaren enkele belangrijke opgaven worden gerealiseerd, waar de benchmark bij kan ondersteunen. Eén van die opgaven is het vinden van een oplossing voor de beperkte capaciteit van de rioleringsstelsels, wat bijvoorbeeld een scheiding van afvalwaterstromen en regenwaterstromen kan zijn. Een dergelijk systeem brengt echter de nodige kosten met zich mee. Omdat investeringen in de rioleringscapaciteit altijd in samenhang gezien moeten worden met investeringen in transport en zuiveringscapaciteit, wordt de afstemming tussen riolering en zuivering steeds belangrijker. De VNG en de Unie van Waterschappen hebben om de afstemming te stimuleren recent een modelafvalwaterakkoord ontwikkeld.

Een ander aandachtspunt is de vervangingsopgave. Veel rioolstelsels zijn kort na de Tweede Wereldoorlog aangelegd en moeten binnenkort vervangen worden. Gemeenten proberen deze vervangingsopgave zo voordelig mogelijk uit te voeren door mee te liften met herbestratings- en stedelijke herstructureringsprojecten. Gemeenten staan daarmee voor de uitdaging om via een goede organisatie en tegen zo laag mogelijke kosten een adequaat functionerend rioolsysteem te bereiken, waarmee overlast, klachten en beïnvloeding van waterkwaliteit moeten worden geminimaliseerd.

Het ministerie van VROM heeft de pilot-benchmark gedeeltelijk gefinancierd en heeft toegezegd dat de benchmark navolging krijgt, zodat een nieuwe groep gemeenten kan deelnemen. Het streven is om begin 2004 met een nieuwe benchmark te starten.

Den Haag, 25 juni 2003