Korps: Limburg-Zuid, plaats: Sittard 25-06-2003 Bromfietscontrole district Sittard (JC 21.00u) Woensdag 25 juni 2003

District Sittard

In navolging van de eerder in het Heerlense uitgevoerde grootscheepse en succesvolle bromfietscontroles, vond vandaag in binnenstad en directe omgeving van Sittard een grote controle plaats op het rijgedrag van bromfietsers. In totaal werden tussen 13.30 en 17.30 uur 91 scooters en bromfietsen gecontroleerd.
Aanleiding van deze groots opgezette controle was een groot aantal klachten van de inwoners van het centrum van Sittard en directe omgeving. De klachten gingen in het bijzonder over het verkeersgevaarlijk rijgedrag (o.a. rijden in voetgangersdomein) en geluidsoverlast van brommers en scooters. Een samenwerkingsverband van collega`s uit de regio, basiseenheid Sittard-West en de Koninklijke Marechaussee maakten onderdeel uit van de zes motoragenten, vijf technische controleurs en 17 agenten, die bij deze actie werden ingezet.
In totaal werden 91 bromfietsers door de motoragenten afgevangen en naar de controleplaats geleid.

De technische controleurs constateerden bij 45 bromfietsen en scooters een te groot vermogen, wat betekent dat zij harder kunnen rijden dan de toegestane 40 km/uur. De snelheden die door deze gecontroleerde voertuigen gehaald kunnen worden varieerden van 54 tot 76 km/uur. De boetes voor deze overtredingen variëren van 28 tot 115. Acht brommers werden in beslag genomen en zullen aan een diepgaander technisch onderzoek worden onderworpen. Vier brommers bleken als gestolen gesignaleerd te staan en werden daarom ook in beslag genomen.

Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor het rijden onder invloed van alcohol; vijf voor het rijden zonder helm; negen voor het niet in het bezit zijn van een certificaat; drie omdat zij niet voorzien waren van de geel/oranje platen; twee voor het rijden over het voetpad; vier voor slecht werkende remmen en twee omdat zij niet verzekerd waren. Een jongeman werd aangehouden omdat hij de agent beledigde tijdens de bekeuringsituatie.

Drie bromfietsbestuurders bleken erg hardleers te zijn. Ondanks dat zij het verbod hadden gekregen om verder te rijden, werden zij nadien door de motoragenten toch weer rijdend aangetroffen. Zij kunnen een extra proces-verbaal tegemoet zien.