Politiek geeft directe klap aan samenleving

"De politiek deelt dus een directe klap uit aan de samenleving." Dat vindt de Groninger ID-medewerker Henk van der Klei. Over bezuinigingen op gesubsidieerd werk. Hij werkt bij de Vensterschool in de wijk Paddepoel. Hij is de eerste van een aantal noordelijke WIW- en ID-medewerkers dat via de internet rubriek van FNV Noord in de komende maanden aan het woord komt. Over hun persoonlijke ervaringen met werk en werkloosheid. Over de inhoud en het belang van hun baan. En over de onzekere gevoelens als ze aan hun toekomst denken. Onzekerheid vanwege de ingrijpende bezuinigingen op gesubsidieerd werk door het kabinet Balkenende.

"De politiek deelt dus een directe klap uit aan de samenleving." Dat vindt de Groninger ID-medewerker Henk van der Klei. Over bezuinigingen op gesubsidieerd werk. Hij werkt bij de Vensterschool in de wijk Paddepoel. Hij is de eerste van een aantal noordelijke WIW- en ID-medewerkers dat via de internet rubriek van FNV Noord in de komende maanden aan het woord komt. Over hun persoonlijke ervaringen met werk en werkloosheid. Over de inhoud en het belang van hun baan. En over de onzekere gevoelens als ze aan hun toekomst denken. Onzekerheid vanwege de ingrijpende bezuinigingen op gesubsidieerd werk door het kabinet Balkenende.

De persoon

Henk van der Klei is een 55-jarig alleenstaande "Stad-Grunneger" en woont sinds enkele jaren in Kloosterburen, waar hij een eigen huis heeft. Hij mag graag fietsen en legt elke werkdag behoorlijk wat kilometers af, want Henk is sinds drie jaar werkzaam bij de Vensterschool in de wijk Paddepoel te Groningen.

"Ik ben al tien jaar werkzaam binnen het sociaal werk, en de laatste zes jaar heb ik een gesubsidieerde baan omdat ik voor een deel ben afgekeurd. De eerste drie jaren heb ik gewerkt als beheerder/schoonmaker bij de Karre in Groningen. Deze jaren ben ik werkzaam via stichting Wing, waar ik de afgelopen drie jaar een baan gekregen heb met een contract voor onbepaalde tijd bij de Vensterschool. Dit is natuurlijk fantastisch, ik kreeg zelfs een bloemetje van het arbeidsbureau."

Henk heeft als eerste baan een tijd gewerkt bij van Gelder, een grote papierfabrikant, als verkoper voor de drie noordelijke provincies. Deze ging helaas failliet en de periode die hierna kwam, was geen prettige. "Ik wil niet zeggen dat ik in de goot lag, maar ik had weinig om handen, zat niet lekker in mijn vel en ondanks vele sollicitatiepogingen, heb ik geen baan kunnen krijgen. Nederland zelf zat toen in een recessie, er was gewoon weinig werk. Ik stond wel ingeschreven bij het arbeidsbureau, maar hier heb ik vrij weinig aan gehad."

"De tijd dat ik bij de Sociale Dienst mijn hand moest ophouden vond ik echt verschrikkelijk. Ik ging in de nacht altijd mijn briefje inleveren. Op een gegeven moment was de maat vol en ben ik zelf naar stichting Weerwerk in Groningen gegaan en ben zo als ID-er aan het werk gekomen. Dit werd me niet in dank afgenomen door het arbeidsbureau maar goed, door mijn eigen initiatief heb ik wel gekregen wat ik wou: werk."

"Ik heb dankzij dit werk mijn leven weer aardig op orde, heb het goed naar de zin vanwege de leuke collegae en de variatie van de werkzaamheden. Ik voel ook veel waardering van de mensen die bij me komen hier in de Vensterschool, ik doe er nu zelfs soms vrijwilligerswerk bij, just to feel good . De dankbaarheid van deze mensen is groot, soms krijg ik een tegoedbon voor het theater of de bioscoop, waardoor ik dan in de avond ook nog eens lekker weg kan gaan."

Het werk

Henk werkt op Vensterschool Paddepoel samen met acht andere collega s die ook een gesubsidieerde baan hebben binnen de Vensterschool. Dit team bevat schoonmakers, een beheerder, iemand die de naschoolse opvang doet, klassenassistent etc.

Ik ben aangesteld voor de functie als wijkinformant, dit is echter niet de juiste benaming meer aangezien ik nu ook veel andere zaken tot me neem. Ik volg elk jaar een EHBO-curus, heb een computercursus gedaan binnen stichting Wing."

Henk begint met vertellen wat op dit moment zijn werkzaamheden zijn. "Ik beheer en stel het ouderenblad Bij de Tijd samen, dit wordt elke drie maanden uitgegeven. Ik krijg vaak de vraag of de volgende uitgave lang op zich laat wachten, de mensen kijken hier echt naar uit. In totaal doe ik samen met negentien vrijwilligers het ouderenwerk zoals wij dat hier binnen de Vensterschool uitvoeren. Ik vul belastingpapieren voor ouderen in die niet wegwijs kunnen geraken in het fiscale web met al haar nieuwe regels. Ik organiseer ook vaak bingoavonden en heb een muziek- en koorgroep samengesteld die nu regelmatig bij elkaar komt. In de school is ook een sporthal; hier worden de yoga- en gymnastieklessen gegeven die speciaal voor ouderen in het leven zijn geroepen. Als er voldoende animo is onder de ouderen voor bepaalde activiteiten, stel ik groepen samen en probeer hier draagvlak voor te vinden binnen de organisatie zelf."

Ik doe voor een gedeelte ook het administratieve werk, binnen de Vensterschool vraag ik geld aan voor de verschillende instanties, ik kopieer stukken die van belang zijn, schrijf nieuwsbrieven en artikelen in In Vogelvlucht . Dit is de personeelskrant van het Wing-team. Als er vergaderingen van de plan- en werkgroep zijn woon ik deze bij en maak de notulen op. Op de computer houd ik alle instanties en bedrijven bij betreffende soort, aard, adres enz. Ik update de site van de gemeente Groningen als er nieuwigheden zijn, deel en sorteer de post en breng dit rond."

"Mensen die langskomen bij ons, ontvang en verwijs ik. Ik beantwoord allerlei soorten vragen en verstrek informatie als mensen hierom vragen. Ik treed als gastheer op en verzorg rondleidingen hier binnen de school. Wat ook erg leuk werk is dat ik diverse contacten onderhoud met de diverse organisaties en instellingen. Hier heb ik het wel druk mee. Zoals je ziet is er een grote variatie van werkzaamheden en is dit werk ook belangrijk voor het functioneren van de instelling. Volgens mij kijken veel mensen tegen het gesubsidieerde werk aan alsof het een soort bezigheidstherapie is zonder inhoud, ik hoop dat ik nu duidelijk heb gemaakt hoe de vork werkelijk in de steel zit. Het is verantwoordelijk en belangrijk werk."

De mening

Gevraagd wordt wat Henk van de manier vindt waarop de overheid met de gesubsidieerde arbeid omgaat en de enorme bezuiniging die op dit terrein heeft plaatsgevonden zegt hij:

Ik kan er werkelijk met mijn verstand niet bij dat dit kabinet zoveel bezuinigt op gesubsidieerd werk. De overheid heeft de afgelopen tien jaar zorg voor ons gedragen, mensen werk gegeven en weer een nieuw leven op laten bouwen, en nu gaan ze dit in één keer teniet doen? Dat is echt te idioot voor woorden. En dan gaat het nog niet eens alleen om onze banen."

"Al het sociaal-cultureel werk wat in Groningen geleverd wordt en waar de ID-ers een groot aandeel in hebben, zal voor het grootste deel komen te vervallen. De politiek deelt dus een directe klap uit aan de samenleving, want nu zal de naschoolse opvang, ouderenwerk en buurthuizen, als deze nog kunnen blijven bestaan, heel stevig moeten inbinden. Ik ben vorig jaar september ook naar de manifestatie geweest in het Martiniplaza hier in Groningen tegen de afschaffing van gesubsidieerd werk. Als je zag hoeveel sympathisanten, inlenende instellingen en werknemers aanwezig waren, dan is wel duidelijk hoe belangrijk ons werk is."

"Ik moet er niet aan denken dat ik misschien weer thuis kom te zitten. De onzekerheid waarin wij nu verkeren is zenuwslopend. Deze baan heeft mij een beter gevoel gegeven, omdat ik nu wat voor de samenleving beteken. En de mogelijkheid gegeven om een lening af te sluiten en zo een huisje te kopen in Kloosterburen, waar ik nu nog steeds met veel plezier woon. "

Meer informatie

Johan Hartmann, FNV Regio Noord

Tel 050-3631700 of 06-30810708

E-mail johan.hartmann@vc.fnv.nl

Mensen met een gesubsidieerde baan in het Noorden van het land, die ook over hun werk aan het woord willen komen, kunnen contact zoeken met Johan Hartmann op hierboven vermeld telefoonnummer of emailadres.

25-06-2003