PERSBERICHT - 2003-06-25

Van Gogh 150 halverwege al succes

Nu al ruim 700.000 Vincent-toeristen

De herdenking van het feit dat de beroemde schilder Vincent van Gogh 150 jaar geleden Zundert werd geboren, blijkt (halverwege) al een groot succes. Schattingen geven aan dat het Van Gogh-jaar in totaal meer dan 1,2 miljoen bezoekers zal trekken.

De exposities in Amsterdam en in het Kröller Müller museum in Otterlo en andere Vincent-plaatsen, zoals in Brabant (onder andere Zundert en Nuenen) en Drenthe hebben gezamenlijk al ruim 700.000 Van Gogh-toeristen binnengehaald. Een en ander is te lezen in de zojuist verschenen digitale krant LEKKERWEG.NWS van Toerisme Recreatie Nederland (TRN).

Vrijdag 27 juni begint officieel de tweede helft van het herdenkingsjaar Van Gogh 150. Dan opent de tentoonstelling Gogh Modern, die tot en met 12 oktober te zien blijft in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dit is de tweede tentoonstelling, waarmee het Van Gogh Museum de 150ste verjaardag van Vincent onder de aandacht brengt. De eerste (De Keuze van Van Gogh) is inmiddels gesloten en trok zon 530.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Van over de grens kwamen vooral Fransen en Duitsers. De eerste tentoonstelling gaf een beeld van Van Gogh en de kunstenaars door wie hij zich heeft laten inspireren. De tweede expositie laat werk zien van belangrijke kunstenaars van na 1945 die een relatie hadden of hebben met Van Gogh. Anders gezegd, Gogh Modern is een soort kunstzinnige erfenis van Van Gogh, gemaakt door andere kunstenaars.

De derde, belangrijke tentoonstelling Vincent & Helene in het Kröller-Müller Museum in Otterlo (nog open tot en met 12 oktober) zorgt voor ongekende bezoekcijfers. Al vanaf de opening op 14 februari zijn er meer bezoekers in één seizoen geteld dan ooit in de 65-jarige geschiedenis van het museum.
Inmiddels heeft het museum zon 120.000 bezoekers ontvangen. Met nog vijf maanden te gaan en de zomer in aantocht is de verwachting dat er ruim 300.000 bezoekers zullen komen. In Brabant blijft de wereldberoemde schilder eveneens trekken. Niet alleen in zijn geboorteplaats Zundert, maar vooral ook in Nuenen en Etten-Leur leeft Vincent. Tot en met mei kwamen er ongeveer 60.000 Van Gogh-toeristen. Een belangrijke publiekstrekker wordt het Bloemencorso Zundert op 8 en 9 september, dat dit jaar geheel in het teken van Van Gogh staat. Als teaser wordt tevoren zijn geboortehuis in bloemen nagebouwd. Veel kleinschaliger, maar voor regionale begrippen massaal, gaat het toe in het Drentse Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam dat tot nu toe ruim 2000 bezoekers trok.

Voor informatie: www.lekkerweg.nl en www.vangogh150.nl

Voor (pers)informatie: Rien van den Anker, redactie (digitale) nieuwskrant LEKKERWEG.NWS,
tel. 070 3 705 333 of 06 515 98 146.