Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat Oranjewoud CAO
25-06-2003

Na vele moeizame sessies is er op donderdag 19 juni jl. eindelijk een onderhandelingsresultaat omtrent de Oranjewoud CAO afgesloten. De vakorganisaties zullen het resultaat neutraal aan de leden voorleggen,

Wij zijn er echter wel van overtuigd dat dit het maximaal haalbare resultaat was, gegeven de moeilijke omstandigheden waarin Oranjewoud verkeert. De vakorganisaties hechten eraan dit nadrukkelijk te vermelden. Zoals u weet is de directie voornemens 150 ftes te laten afvloeien in het kader van de actie 'Trimmen'.

De voornaamste punten uit het onderhandelingsresultaat rond deze CAO zijn:

Looptijd:
19 Maanden, van 1 november 2002 tot 1 juni 2004.

Loon:
Eenmalige uitkering van 1% op 1 maart 2003 (reeds uitgekeerd). Eenmalige uitkering van 1% op 1 juni 2003 (wordt deze maand uitgekeerd).
Structurele loonsverhoging van 0,5 % op 1 december 2003. Structurele loonsverhoging van 1 % op 1 januari 2004. Structurele loonsverhoging van 0,5 % op 1 juni 2004.

Pensioenproblematiek:
De premieverdeling is nu 65% werkgever en 35% werknemers. Per 1 januari 2004 wordt dit 55% werkgever en 45% werknemers. Dit betekent een achteruitgang in loon vergelijkbaar met 0,8-1% voor de gemiddelde werknemer. Gezien de huidige situatie van Oranjewoud alsmede de positie van het pensioenfonds zijn wij genoodzaakt hiermee akkoord te gaan.
Aangezien de structurele loonsverhoging van 0,5% pas per 1/12/2003 doorgevoerd wordt, zal er in 2003 naar verwachting geen probleem ontstaan met betrekking tot de indexering. Ook de vermogenspositie komt naar verwachting niet in gevaar. En dat is voor het voortbestaan van de huidige pensioenregeling van groot belang.

Poortwachter:
Er zijn tekstvoorstellen gedaan omtrent reparatie van de Wet Verbetering Poortwachter. Deze tekstvoorstellen zullen nog nader worden uitgewerkt.

Kinderopvang:
De budgetten kinderopvang worden samengevoegd en vastgesteld op maximaal 0,5% van de loonsom. Voor 2003 is het budget vastgesteld op maximaal 250.000 euro.

Employability:
Iedere medewerker wordt in de gelegenheid gesteld schriftelijk een persoonlijk ontwikkelingsplan ( POP) te maken.

Ouderenbeleid:
Er volgt een studie door Oranjewoud. De resultaten zullen met de vakorganisaties worden besproken.

Arbeid en zorg:
De CAO-teksten zullen indien noodzakelijk aangepast worden aan de Wet Arbeid en Zorg.

Schriftelijke raadpleging
Wij zijn door de naderende vakantieperiode helaas gedwongen tot een schriftelijke ledenraadpleging over het bereikte onderhandelingsresultaat. U kunt schriftelijk reageren tot 1 augustus 2003. U kunt daarvoor een email sturen naar s.vandervelde@cnvdibo.nl . Geef in uw reactie aan of u akkoord gaat met het bereikte resultaat of niet. Geef in het laatste geval ook aan waarom niet. Vermeld tevens uw lidnummer, naam, adres, postcode en woonplaats. U kunt uw reactie ook via de post sturen: CNV Dienstenbond, tav Siebert van der Velde, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet noodzakelijk! Laat uw stem niet verloren gaan!

Sociaal plan
Thans berichten wij u ook dat op 29 en 31 juli a.s. met de directie zal worden gesproken over het sociaal plan. Wij houden u op de hoogte. Bedenk ondertussen dat het juist in deze moeilijke tijd nuttig is om lid van de CNV Dienstenbond te zijn. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!