Gemeente Alkmaar


Proef met cameratoezicht in de binnenstad

Alkmaar, 25 juni 2003

Afgelopen dinsdag heeft B&W ingestemd met de opzet van de proef met cameratoezicht. Het doel van deze proef is onder andere om ervaring op te doen met deze vorm van toezicht en het bevorderen van veiligheid van mensen die er wonen, werken of uitgaan. De omgeving rondom De Vest is het gebied waar deze cameratoezicht plaats zal vinden.

De omgeving van theater de Vest is het culturele hart van Alkmaar. Naast het theater gaat het ook om het museum, de bibliotheek en Artiance. Deze voorzieningen worden zowel overdag als 's avonds bezocht. Het gebied is van oudsher geliefd bij de harddrugsscene, wat zorgt voor overlast en criminaliteit. Dit heeft een nadelige invloed op het veiligheidsgevoel van de mensen die in het gebied wonen, werken of uitgaan. Hierdoor dreigt het gebied een "dubieus" imago te krijgen.

Tegen deze achtergrond is besloten tot een proef met cameratoezicht in het gebied als onderdeel van een breder pakket veiligheidsmaatregelen. Met omwonenden en politie is intensief contact geweest om dit project op te zetten. Mensen in het gebied moeten het gevoel hebben dat er toezicht is en dat er een redelijke kans is dat criminaliteit wordt opgemerkt en dat er wordt opgetreden als dat nodig is. Het gemeentebestuur wil hiermee meer inhoud geven aan zijn rol van gastheer van de stad.

Deze proef heeft nog meer doelen, namelijk:

* ervaring opdoen met deze vorm van toezicht;
* het bevorderen van het veiligheidsgevoel van mensen die er wonen, werken of uitgaan;

* "slachtofferreductie" (het verminderen van schade door onveiligheid);

* het bevorderen van de opsporing en vervolging van strafbare feiten;

* het voorkomen van vandalisme;

* het voorkomen van veelvoorkomende criminaliteit in het gebied.

Uitgangspunt is dat het toezicht een positief effect heeft op voornoemde variabelen. In het omnibusonderzoek wordt bij wijze van nul-meting een beeld verkregen van de subjectieve veiligheidsbeleving van de mensen die het gebied bezoeken, daar wonen of werken. Verder zullen er nog tussentijdse evaluaties volgen om de gegevens te vergelijken, ook de raad zal daar bij betrokken worden.

De plekken waar de camera's komen te hangen zijn door omwonenden of mensen die daar werken zelf aangegeven. Er wordt permanent gefilmd. De levering, installatie en het onderhoud van de apparatuur wordt verzorgd door firma Chubb-Lips.

Totale kosten voor dit project zijn EUR 266.000,-, inclusief aanschafkosten en onderzoek