Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

25 juni 2003

Negen gemeenten kiezen voor intensieve aanpak sociaal-economische gezondheidsverschillen

Negen Nederlandse gemeenten maken op 25 en 26 juni 2003 een start met een intensieve aanpak van lokale sociaal-economische gezondheidsverschillen. Vandaag vindt de aftrap plaats in een Masterclass te Zeist, waarna de gemeenten komend jaar inzetten op aantoonbare gezondheidswinst. Het NIGZ begeleidt de gemeenten bij het ontwikkelen en uitvoeren van evidence based gezondheidsprojecten.

Wie in Nederland in een sociaal-economische achterstandssituatie wordt geboren, heeft een minder gunstige levensverwachting dan andere Nederlanders. Het lijkt een constatering uit de 19e eeuw, maar het is de realiteit. Mensen uit achterstandsgroepen leven gemiddeld 4 jaar korter dan mensen uit de hoge sociaal-economische klassen en ze leven zelfs 15 jaar korter in goede gezondheid. De overheid heeft in het Nationaal Contract Openbare Gezondheidszorg (OGZ) prioriteit gelegd bij het terugdringen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. De weg die wordt gekozen, is die van lokale gezondheidsbevordering waarbij onderlinge samenwerking tussen vele lokale partijen én een lange adem van groot belang zijn.

Lokale betrokkenheid
Achterstandsgroepen zijn doorgaans slecht te bereiken door de overheid. Vaak is er weinig belangstelling voor communicatie met of berichten van de overheid, deels ook als gevolg van wantrouwen. Gezondheidsvoorlichting of ?educatie bereikt deze groepen dan ook matig. Ondanks specifieke gezondheids- en welzijnsproblemen die deze groepen ervaren, hebben ze vaak niet de kennis en motivatie om deze problemen zelf effectief aan te pakken.
Jarenlange onderzoeken en ervaringen van vele gezondheidscentra en overheidsinstellingen hebben het inzicht opgeleverd dat vooral de lokale overheid deze groepen zou moeten ondersteunen met projecten die zowel gericht zijn op leefstijl als leefomgeving. Een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van dergelijke projecten is het actief betrekken van de burgers bij gezondheidsgerelateerde projecten in hun eigen omgeving. Maar dat moet dan wel structureel gebeuren.

NIGZ-SLAG
In 2002 is het NIGZ ? Steunpunt Lokale Aanpak Gezondheidsverschillen (SLAG) opgericht, dat als doel heeft om samen met gemeenten en andere lokale partners gezondheidsprojecten ter plaatse te ontwikkelen en te coördineren. In het afgelopen half jaar heeft SLAG landelijke voorbeeldprojecten verzameld waar beloftevolle effecten zijn behaald, en heeft het steunpunt contact gezocht met gemeenten en gemeentelijke instellingen om deze te motiveren aan de slag te gaan met de goede voorbeelden die de praktijk al heeft opgeleverd. Op 25 en 26 juni wordt de voorbereidingsfase afgesloten met een startbijeenkomst samen met tien gemeenten die daadwerkelijk met vier geselecteerde interventies aan de slag gaan.

Selectie
Het lokaal werken met gezondheidsprojecten is niet nieuw. Probleem is echter altijd geweest dat in veel gemeenten veel onvergelijkbare projecten met verschillende soorten interventies werden ingezet door verschillende partners. Vaak werd de effectiviteit van die projecten niet of niet standaard gemeten of waren de resultaten niet onderling vergelijkbaar. SLAG heeft uit het aanbod van projecten de 21 meest kansrijke interventies geselecteerd en deze afgewogen tegen wat gemeenten zelf belangrijk vinden. In een expertmeeting die samen met ZonMw is georganiseerd op 7 april j.l. zijn deze interventies voorzien van een rapportcijfer. De negen deelnemende gemeenten hebben uit de best beoordeelde interventies steeds één interventie gekozen die de komende tijd binnen de gemeente wordt ontwikkeld. In totaal zijn vier interventies gekozen, verdeeld over de betrokken gemeenten:
* De allochtone zorgconsulent: gekozen door Delft
* Armoede en gezondheid van kinderen: door Den Bosch en Maastricht
* Goede voeding hoeft niet veel te kosten: door Eindhoven, Zwijndrecht. Kerkrade en Alkmaar

* Begeleiden door jeugdarts van leerlingen met ziekteverzuim: door Enschede en Helmond

Meer informatie
Het SLAG-project is te uitvoerig om in één persbericht te omschrijven. Wij verwijzen u naar de volgende documentatie en personen voor achtergrondinformatie:

* Website
www.slag.nu voor alle achtergronden over het project en de genoemde interventies

* Overheidspublicaties:

- Monitor Lokaal Gezondheidsbeleid (VNG)
- Volksgezondheid Toekomstverkenning 2002 (RIVM)
- Rapport ?De kloof verkleinen? (Programmacommissie Sociaal Economische Gezondheidsverschillen, ofwel de ?Commissie Albeda?)


* Contactpersonen NIGZ:
Joop ten Dam; jtendam@nigz.nl
Jan Jansen; jjansen@nigz.nl
Frieda van der Jagt; fvanderjagt@nigz.nl
Op 25 en 26 juni te bereiken via: Helmi van Beusekom 0348 - 437 634