Waterschap Groot Salland



Zwolle, 23 juni 2003

WATERVOORZIENINGSPLAN LUTTENBERG FASE 2 GEREALISEERD

Donderdagmiddag 26 juni om 14.30 uur sluit het Waterschap Groot Salland het watervoorzieningsplan Luttenberg fase 2 officieel af. Dit gebeurt door dijkgraaf Sybe Schaap die een aantal objecten langs een nieuw gegraven watergang net buiten het dorp Haarle zal onthullen.

Uitvoering fase 2
De uitvoering van deze fase omvat een gebied van 2.500 ha dat wordt begrensd door de dorpen Haarle, Mariënheem, Schoonheten en de Haarlerberg. Het benodigde water wordt aangevoerd vanuit de Noord-Zuid leiding die ligt ten noorden van de spoorlijn Zwolle-Almelo. Naast deze spoorlijn heeft het waterschap een gemaal gebouwd met een capaciteit van 1.000 liter per seconde. Dit gemaal pompt het water via een persleiding onder de spoorbaan en de provinciale weg N35 in zuidelijke richting naar Haarle. In Haarle is een gemaal gebouwd dat 800 liter water per seconde kan opvoeren tot een hoogte van ca 9 meter boven NAP. Van hieruit worden diverse watergangen van water voorzien. Naast de bouw van de gemalen zijn 5 km nieuwe watergangen en 6 nieuwe stuwen aangelegd.
Bestaande watergangen met een lengte van 10 km zijn verbreed en natuurvriendelijk ingericht met toepassing van de werkwijze "Waternood" (WATERsysteemgericht Normeren, Ontwerpen en Dimensioneren). Dit houdt in dat watergangen breder en ondieper zijn gemaakt in plaats van de oude situatie: smal en diep. Hierdoor is een veerkrachtig watersysteem ont-staan waardoor de nadelige gevolgen van extreme natte en droge periodes minder ernstig zijn. Door deze maatregelen behoren watertekort voor de landbouw en verdroging van het natuur-gebied Het Boetelerveld tot het verleden. Door de maatregelen is ook een deel van de invloed van drinkwaterwinning bij Nijverdal door waterleidingmaatschappij Vitens gecompenseerd.

Kosten en uitvoering
Het watervoorzieningsplan Luttenberg fase 2 kostte EUR 5,5miljoen. Hiervan is EUR 1,1 miljoen betaald uit subsidiegelden (GeBeVe) en EUR
1,0 miljoen uit een bijdrage van waterleidingbedrijf Vitens. De bijdrage van Vitens was omdat door de genomen maatregelen de nadelige effecten van drinkwaterwinning zo duurzaam mogelijk zijn gecompenseerd.

Verschillende fasen
Het plan Luttenberg is opgedeeld in drie fasen. Fase 1 is in 1997 uitgevoerd. De uitvoering van fase 2 kreeg gestalte in de periode februari 2002 - mei 2003. Wanneer voldoende financiële middelen beschikbaar zijn zal fase 3 naar verwachting rond het jaar 2005 worden uitgevoerd.

Einde persbericht

---