Gemeente Zwolle

Nieuwe contracten Wvg-vervoer

Op donderdag 26 juni aanstaande ondertekent wethouder Jaap Hagedoorn om 15.30 uur op het stadhuis van Zwolle contracten met de twee bedrijven die vanaf 1 juli verantwoordelijk zijn voor het vervoer van gehandicapten in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten.

Aanbesteding
De gemeente heeft het gehandicaptenvervoer onlangs aanbesteed. Dit betrof twee afzonderlijke 'percelen': het Wvg-vervoer (collectief vervoer per taxibus) en het 'kamer tot kamer vervoer' (individueel taxivervoer). Het Wvg-vervoer is gegund aan De Vier Gewesten BV Personenvervoer. De Taxicentrale Zwolle is de feitelijke vervoerder.
Het individuele vervoer is gegund aan de BV Personenvervoer Zuid-Nederland (PZN). Het Zwolse taxibedrijf Swolltax treedt namens PZN op als feitelijke vervoerder.

Wijziging beleid
Aanleiding voor de aanbesteding van het Wvg-vervoer is een wijziging van het Wvg-beleid per 1 juli 2003 waar de gemeenteraad in november 2002 mee heeft ingestemd. Die beleidswijziging houdt in dat een gehandicapte die gebruik maakt van het Wvg-vervoer per jaar meer kilometers kan reizen en dat het gebied waarbinnen gereisd kan worden is uitgebreid.

Wvg-vervoer
Op dit moment maken ruim 3.000 mensen gebruik van het Wvg-vervoer per taxibus. Zij kunnen ingevolge het nieuwe Wvg-beleid tegen openbaarvervoer tarief 7 dagen per week en 24 uur per dag tot maximaal vijf openbaar vervoerzones vanaf hun huisadres reizen. Voor reizen die zich buiten dit vervoergebied uitstrekken moeten gehandicapten gebruik maken van de landelijke vervoersvoorziening TraXX.

Kamer tot kamer vervoer
Een veel kleinere groep mensen - op dit moment ongeveer 30 - maakt gebruik van het individuele kamer tot kamer vervoer. Het gaat hierbij om mensen die op basis van hun persoonlijke omstandigheden geen gebruik kunnen maken van het collectieve Wvg-vervoer. Zij kunnen - eveneens binnen het vervoersgebied van maximaal vijf openbaar vervoerzones, 24 uur per dag en 7 dagen per week - maximaal 1.500 taxikilometers per jaar reizen.

Ondertekening
Op donderdag 26 juni aanstaande vindt de ondertekening van de beide vervoerscontracten plaats. Wethouder Hagedoorn ondertekent namens de gemeente. De Vier Gewesten wordt vertegenwoordigt door directeur mr. W.J. Brouwer. Namens Personenvervoer Zuid-Nederland ondertekent directeur R.L.M. de Beer het contract.
De beide contracten hebben een looptijd van drie jaar en kunnen twee maal met een periode van maximaal 24 maanden worden verlengd.


---