Gemeente Zwolle

Komst woonzorgzones stapje dichter bij

Op donderdag 26 juni steken de wethouders Gerard van Dooremolen en Jaap Hagedoorn de handen uit de mouwen door een bankje te plaatsen en een afritje te bestraten. Dit gebeurt om 14.00 uur op de locatie Van Hogendorpware/Radenpad. Zij doen dit als onderdeel van de realisatie van twee woonzorgzones in Dieze en Zwolle Zuid.

De realisatie van de woonzorgzones is een samenwerkingsproject van een groot aantal instellingen. In september 2002 hebben zij zich via de ondertekening van een intentieverklaring bereid verklaard zich in te willen spannen voor de realisatie van de woonzorgzones. Ondertekenaars waren: Stichting Welzijn Ouderen, Driezorg Zwolle, De Kievitsbloem, Thuiszorg Icare, Woonzorg Nederland, SWZ, deltaWonen, Openbaar Belang, de Cosbo en de gemeente Zwolle. Bij wijze van proef is besloten in de omgeving van Arcadia (Diezerpoort) en van De Kievitsbloem (Zwolle-Zuid) de eerste woonzorgzones te realiseren: rond centrale voorzieningen zoals winkelcentrum en verzorgingshuis worden gebieden gecreëerd waarin wonen, woonomgeving, zorg en welzijn zo goed mogelijk zijn afgestemd op de behoefte van ouderen en andere kwetsbare groepen.

Werkgroepen
Sinds de ondertekening van de intentieverklaring zijn drie werkgroepen bezig gegaan met de praktische uitwerking van de woonzorgzones. De werkgroepen richten zich op het wonen (het aanpassen van woningen, woningtoewijzing), de woonomgeving en op het aanbod van zorg en welzijn. Het barrièrevrij en gebruiksvriendelijk maken van de woonomgeving is één van de zaken waar de werkgroep wonen en woonomgeving zich de afgelopen tijd mee heeft beziggehouden. Belangrijk onderdeel van een woonzorgzone is namelijk dat de buitenruimte geschikt is voor ouderen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er voor gebruikers van rollators en rolstoelen voldoende op- en afritten aanwezig zijn, dat er geen obstakels op de looproutes zijn en dat er voldoende bankjes aanwezig zijn.

Woonomgeving
De afgelopen tijd is een begin gemaakt met het fysiek geschikt maken van de omgeving van Arcadia en De Kievitsbloem. Met het plaatsen van het bankje en het bestraten van de afrit wordt deze eerste fase van het pilotproject symbolisch gemarkeerd.


---