CORDAID

Fans Di-rect houden veiling voor Mensen in Nood Burundi

De bandleden van Di-rect laten hun kledingstukken veilen voor het werk van Mensen in Nood in Burundi. In Burundi woedt een bloedige burgeroorlog. Op 5 mei van dit jaar trad Di-rect op met de Burundese zanger Fete op Bevrijdingsfestivals in heel Nederland. Zij zongen gezamenlijk een Burundees lied over vrede. Fete was in Nederland op uitnodiging van Mensen in Nood, die zijn initiatief het 'Lied voor de Vrede' steunt.

De fanclub van Di-rect wilde na het optreden zélf een bijdrage leveren aan de vredes-en opbouwprojecten van Mensen in Nood in Burundi. In overleg met de bandleden worden via internet kledingstukken en drumvellen van hen geveild. Ook worden er gesigneerde cd's verkocht. De gehele opbrengst gaat naar giro 667 van Mensen in Nood in Den Haag.

De burgeroorlog in het Afrikaanse land Burundi heeft de afgelopen tien jaar aan 300.000 mensen het leven gekost. Ruim een miljoen mensen zijn het land uit gevlucht en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht in eigen land. Elke familie is op de een of andere manier wel in aanraking gekomen met het geweld. Mensen in Nood steunt vredes- en opbouwinitiatieven in Burundi. Het 'Lied voor de Vrede' is daar een voorbeeld van. De zanger/muzikant Fete schreef samen met andere muzikanten liedjes over het thema vrede. Alle kinderen uit de hoofdstad Bujumbura oefenden de liedjes, op school en thuis. Tijdens bijeenkomsten met duizenden kinderen, Hutu en Tutsi, werden de liedjes gezongen. De liedjes brengen de kinderen uit verschillende wijken letterlijk bij elkaar en maken het onderwerp vrede bespreekbaar.